Sağlıklı Ekonomi Ahilik Kültüründe

Bursa'da Ahilik Haftası kutlamaları başladı

Sağlıklı Ekonomi Ahilik Kültüründe
Bursa'da Ahilik Haftası kutlamaları başladı. Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) temsilcileri Vali Şahabbettin Harput'u ziyaret etti. Harput, ahilik kültürüne sahip çıkıldığı takdirde Türkiye'deki ekonomik sistemin sonsuza dek sağlıklı bir şekilde devam edeceğine dikkat çekti.
Bursa Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mahmut İnan, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanvekili Hüseyin Köse ile esnaf odalarının temsilcileri Vali Harput'u ziyaret etti. Ahiliğin köklü bir gelenek olduğunu söyleyen Harput, "Ahi demek, kardeş demektir. Bütün esnaflar bir birinin kardeşidir. Bu, sözde değil, özde kardeşliktir. Yardımlaşma, paylaşma, cömertlik, dürüstlük, namusluluk gibi birçok özelliği kardeşlik şemsiyesi altında görebilirsiniz. Mesela Fatih Sultan Mehmet, tebdili kıyafet yaparak esnafı gezer. '2 kilo pirinç ver' der. Pirinci alır, '2 kilo da bulgur ver' der; ancak esnaf vermez. Sebebini sorduğunda, 'Ben bugün siftah ettim, kardeşim daha siftah yapmadı, bulguru da ondan alın' der. İşte kardeşlik budur. Zaman zaman komşusunun müşterisini çekmek isteyen, komşusunu kötüleyen bir anlayışı, kardeşlik ve ahilik kültürüyle bağdaştırmamız mümkün değil'' dedi.
''Bizim gücümüz ahilik kültürünün özünde yatmaktadır'' diyen Harput, ahiliğe sahip çıkıldığı takdirde ekonomik sistemin sonsuza kadar yaşayacağına işaret etti. Harput, esnafı toplumun omurgasına benzeterek, ''Bu omurganın sağlam kalması için ahilik kültürünün yaşaması lazım" diye konuştu.
BESOB Başkan Vekili Hüseyin Köse ise, "Ahilik teşkilatının başlamasıyla birlikte ticaret ve sanat hayatı, başkent olduğu için en çok Bursa'da gelişmiştir. 1502 yılında, 2. Beyazıd döneminde ilk defa narh konulmuştur. Bu da esnaf teşkilatının Osmanlı Devleti içinde ne kadar geliştiğini göstermektedir" diye konuştu.