Bakan Ergün'den ekmek zammı yorumu

Sanayi Bakanı Ergün, "Ekmek zammına gerek yok, zam yetkisi federasyonda değil" açıklamasını yaptı.

Bakan Ergün'den ekmek zammı yorumu
Ekmek zammı için en son haber Ankara Halk Emek'ten gelmişti. Halk Ekmek olarak herhangi bir zammın söz konusu olmadığını söyleyen İlkbahar, "Halk Ekmek'in fırıncılarla rekabet amacı yok." dedi. Sanayi Bakanı Ergün de ekmek zammı için bir son dakika açıklamasında bulundu. Bakanı Ergün, "Ekmek zammına gerek yok, zam yetkisi federasyonda değil" şeklinde beyanını dile getirdi.

DAHA ÖNCE NELER SÖYLENDİ?

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ekmeğe yapılan zamda fırıncıların ortaya koyduğu gerekçenin tutarsız olduğunu öne sürdü. Un fiyatlarına gelen yüzde 21'lik zammın ekmekteki maliyete etkisinin 5'te 1 olduğunu kaydeden Eker, 2008 yılından bu yana buğdaya gelen zam dikkate alındığında ekmeğe etkisinin yüzde 4 olduğunu ifade etti. Eker, "Son iki yıl içinde buğday fiyatında ekmeğe gelen karşılığında yüzde 4 artış var." dedi.

Ankamall Alışveriş Merkezi'ndeki 'Tarım ve İnsan' konulu fotoğraf yarışması sergisinin açılışını yapan Eker, ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Ekmek fiyatlarındaki artışın sorulması üzerine Eker, "Bizden onay ve görüş alınmış değil. Piyasada un var mı var. Buğday var. Buğdaya yüzde 18 zam geldi. Bunun yüzde 4'ü ekmeğe zam olarak yansıyabilir." dedi.

SÜT İTHALATI YOK

Eker, süt ithalatı konusundaki sorulara; Avrupa Birliği ülkelerine ihraç etmek kaydıyla 2 bin 500 ton süt tozu alındığını belirterek cevap verdi. Uygulamanın Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yapılan bir ticaret olduğunu kaydeden Eker, "Taze sütle ilgili bir şey değil. Bakanlık olarak 2 senedir Türkiye'de süt fiyatları düşmesin diye sanayiciye süt tozu farkı vermek suretiyle içeriden süt alıp süt tozu yapın. Muhafaza edin gerektiğinde kullanın diye biz başlattık." diye konuştu.

İTHAL KURBANLIKLAR GELDİ

Et ithalatında dörtlü taramanın kaldırıldığı bilgisinin doğru olmadığını söyleyen Mehdi Eker, ithal kurbanlıklara ilişkin sorulara da şap hastalığının Trakya Bölgesi'nden ari hale getirildiğini belirtti. Türkiye'nin diğer bölgelerinden Doğu ve Güneydoğu sınırlarından hayvanların naklinde, araba lastiğiyle çamurla geldiğini ifade ederek hayvan geçişlerine sıkı denetimler yaptıklarını söyledi. Trakya Bölgesi için şap olmayan ülkelerden küçükbaş ve büyükbaş hayvan kurbanlık getirileceğini belirten Tarım Bakanı, "450 bin baş koyun için Avustralya, Avrupa ülkelerinden getirilecek hayvanların belgeleri tamamlandı. Bunların bir kısmı da Türkiye'ye geldi." bilgisini verdi.

EKMEĞE ZAM GELİYOR

İstanbul'da UNO'nun düzenlediği 'Sağlıklı Beslenmede Ekmeğin Yeri ve Önemi' konulu toplantıda soruları yanıtlayan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğe zam geleceğini, zam oranının yüzde 10-15 arasında kalması için gerekenin yapılacağını belirtti.

Balcı, 2008'in Şubat ayından beri ekmek fiyatlarında artış olmadığını, ancak elektrik ve akaryakıtın zamlanmasıyla girdi maliyetlerinin yükseldiğini belirtti. Balcı, Şubat ayında odaların maliyet hesaplamalarının ardından zammın il il devreye sokulacağını kaydetti.

ZAMMIN AŞIRI OLMASI MÜMKÜN DEĞİL


Balcı şunları söyledi: ''Halkımız şunu çok iyi bilmeli ki geçmişte olduğu gibi bu dönemde de zammın aşırı olması mümkün değil. Bunu en az seviyede tutmak için ne gerekiyorsa yapılacaktır. 2010 yılında da zammın yüzde 10-15 arasında sınırlı kalması için gerekli önlemler alınacaktır.

Şubat ayından sonra illerdeki odalarımız fiyat maliyeti hesabı yapacaklardır. Odalarımız bir fiyat hazırlığıyla, belli periyodlarda illere göre değişik zamanlarda bu uygulamaya geçilecektir. Bir ilde Mart'ta fiyat artışı olacaksa öbür ilde Nisan başında olabilir. Değişik süreçlerde bu yansıma söz konusu olacaktır.''

Balcı, zammın yanısıra sektördeki sorunlara da dikkat çekti. Ruhsatsız faaliyet gösteren fırınların bir an önce kapatılması gerektiğini vurgulayan Balcı, bu şekilde işletilen fırınların halkın sağlığını da tehlikeye attığını kaydetti.

300gr ekmeğin fiyatı 75 kr'den 85 kr'ye satılacak.