Babacan: Türkiye'deki istihdam artışı gıpta ve takdirle izleniyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de görülen istihdam artışının dünyanın büyük ekonomilerince gıpta ve takdirle izlendiğini if

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de görülen istihdam artışının dünyanın büyük ekonomilerince gıpta ve takdirle izlendiğini ifade etti.

Babacan, işveren primine uygulanan yüzde 5'lik indirimi de bundan böyle bir teşvik olarak görmeyeceklerini bir anlayış haline getireceklerini bildirdi.

Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü'nün (IOSCO) Gelişmekte Olan Ülkeler Komitesi Toplantısı'ndan ayrılırken gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, istihdam oranları ve hedefleriyle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

"Haziran ve temmuz ayı itibari ile mevsimsel faktörlerin önemli bir rol oynadı. Ve istihdamı önemli oranda artırdı. Orta Vadeli Program'ı (OVP) kısa bir süre önce ortaya koyduk. Programa bağlı işsizlik oranının sene sonu itibariyle yüzde 12,2 olacağına kanaat getiriyoruz. Bu oran önümüzdeki senelerde daha da gerileyecektir. Pek çok ülkede işsizlik oranları tırmanırken Türkiye'de istihdamın artması gıpta ve takdirle izleniyor. Tabii burada bizim aldığımız tedbirler önemlidir. Staj ve mesleki eğitim programları takdir edilmesi gereken adımlardır.

İstihdamı artırmak adına şu ana kadar işveren primine yüzde 5'lik bir indirim uyguluyorduk. Onu da bir teşvik olarak görüyorduk. Artık onda bir değişikliğe gideceğiz. Bu yüzde 5'lik indirimi teşvik olarak değerlendirmeyeceğiz. O yüzde 5'lik indirimi alanlar aynı zamanda yeni elemanlar çalıştırıyor olmanın teşviklerinden yararlanabilecek. Yasayı tamamladık gibi. Yakın bir zamanda TBMM'ye göndereceğiz. Mini bir istihdam paketi için Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda da çalıştık. Yani yüzde 5'i teşvik değil bir genel uygulama anlayışına çevireceğiz. Diğer istihdam teşvikleriyle bu yüzde 5 bir arada uygulanabilecek."

Gazetecilerin "Bankacılık sektöründe oligopol yapıyı önlemek için yürütülen çalışmalar aşamada?" sorusunu da Babacan şöyle cevapladı:

"Hem Merkez Bankası hem de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'yla konuyla ilgili gerekenleri yapıyoruz. Alınacak kararlar noktasında acelemiz yok. Önce dünyayı bir incelemeliyiz. G-20 ile Basel'de ele alınanları değerlendirip kanaate varmalıyız. Bankacılığa yönelik bir risk yok dolayısıyla acele etmemizi gerektirecek bir durum söz konusu değil."

Başbakan Yardımcısı Babacan, "OVP örtülü Mali Kural olarak yorumlanıyor. Sizin görüş ve izlenimleriniz nedir?" sorusuna da "Son açıkladığımız OVP geçen senekinin bir devamı niteliğinde. 2011-2012 perspektifini ortaya koyduk. İki program birbiriyle uyumlu. Biz şu an Mali Kural'ı bir kenara koyduk, bekliyor." karşılığını verdi.

Vergi ve sigorta primlerini günü gününe ödeyenlerin mağdur edilmemesi adına yapacaklarının sorulması üzerine de Bakan Ali Babacan, "Vergi ödeyenler ile ödemeyenler arasında adalet olması kuşkusuz büyük önem arz ediyor. Kimsenin anaparasından vazgeçmiyoruz. Faizlerde indirime gidiyoruz. Malum 2008 ile 2009'da firmalar için sıkıntılı bir zamandı. Onları bugün bu parayı yüksek faizle ödemelerini istememiz hakkaniyetli olmaz. Anaparayı enflasyonla bugüne getirip taksitlendireceğiz." dedi