Maden kazası davasında şantiye şefi tahliye edildi

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde meydana gelen grizu patlamasında, hayatını kaybeden 19 kişiyle ilgili açılan davada tutuklu bulunan işletme müdür

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde meydana gelen grizu patlamasında, hayatını kaybeden 19 kişiyle ilgili açılan davada tutuklu bulunan işletme müdürü Hayrettin Çelik, taşeron Fahrettin Şolpan (51) ve ocak şefi Bayram Erdoğan, tekrar hakim karşısına çıktı. Mahkeme bilirkişi raporuna dayanarak ocak şefi Bayram Erdoğan'ın oy çokluğu ile tahliyesine karar verdi. Diğer iki sanığın tutukluluk hallerinin devamına hükmetti. İşletme sahibi Nurullah Ercan'ın tutuklanmasına gerek olmağı kanaatine varıldı.

Bükköy Madencilik'te meydana gelen grizu patlaması sonrası "19 işçinin taksirle ölümüne neden olmak" suçlanan ve aralarında Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan'ın da bulunduğu 3'ü tutuklu 7 kişinin yargılanmasına devam edildi. Bursa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde, "Taksirle birden fazla kişinin ölüme sebep olmak" suçundan 20 yıla kadar hapsi istenen tutuklu sanıklar işletme müdürü Hayrettin Çelik, taşeron Fahrettin Şolpan ve ocak şefi Bayram Erdoğan tekrar hakim karşısına çıktı.

Mahkemenin İstanbul Teknik Üniversitesi'nden geçtiğimiz duruşmada istediği bilir kişi raporu okundu. Raporda, Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan ile diğer yönetim kurulu üyeleri Orhan Latif Ercan, Kasım Karataş ve taşeron Fahrettin Şolpan, işletme müdürü Hayrettin Çelik'in olayda asli kusurlu oldukları, ocak şefi Bayram Erdoğan ile patlamada hayatını kaybeden dinamitçi Ramazan Baştepe ve vardiya sorumlusu Mehmet Kuşoğlu'nun tali kusurlu olduğu ifade edildi. Ayrıca madene işçi temin eden Ahmet Yalvaç'ın ise kusursuz olduğuna yer verildi.

Duruşmada söz alan mağdur avukatlarından Ercan Sümer, "19 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasında, Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan ve diğer yönetim kurulu üyeleri de bilirkişi raporuna göre asli kusurlu görünmektedir. Ancak, bu olayın ardından 3 kişi tutuklu olarak yargılanırken, asıl sorumlu olan patron Nurullah Ercan halen tutuksuz olup, duruşmalara katılmamaktadır. Raporda da belirtildiği gibi, asli kusurlu görünen Nurullah Ercan ile diğer yönetim kurulu üyelerinin de tutuklanmasını talep ediyoruz" dedi.

Sanık avukatı ise 10 aydır tutuklu bulunan müvekkillerinin özgürlüğüne kavuşması halinde Fahrettin Şolpan'ın işletmeyi yeniden açacağını belirterek, tahliye edilmelerini istedi. Tutuklu sanıklardan Bayram Erdoğan, mahkeme başkanı Nazım Özsoy'un muhalif görüş bildirmesine rağmen oy çokluğuyla tahliye edildi. Ayrıca Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan ile diğer yönetim kurulu üyeleri Orhan Latif Ercan ve Kasım Karataş'ın tutuklanmasına yer olmadığına karar veren mahkeme davayı eksikliklerin giderilmesi için ileri bir tarihe erteledi.