Akü'de 'Zeki Velidi Togan Ve Türk Kültürü Bilgi Şöleni Düzenledi

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) 'Uluslararası Zeki Velidi Togan ve Türk Kültürü Bilgi Şöleni' düzenledi

Akü'de 'Zeki Velidi Togan Ve Türk Kültürü Bilgi Şöleni Düzenledi
Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) 'Uluslararası Zeki Velidi Togan ve Türk Kültürü Bilgi Şöleni' düzenledi. Şölene Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Başkurdistan Hükümeti adına Albert Kurmanov, Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Haluk Akalın, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türk ve farklı ülkelerden gelen bilim adamları katıldı
Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ve Tarih Bölümü işbirliğiyle düzenlenen şölene farklı ülkelerden bilim adamları katıldı. AKÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen şölenin açılış konuşmasını yapan Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, rahmetli Zeki Velidi Togan'ın Türk kültür dünyasının anıt çınarlarından birisi olduğunu ifade etti. Vali İmga, 1908-1920 arasındaki bilimsel faaliyetleri ve Başkurdistan'da ki siyasi faaliyetlerinin Togan'ı hem yetkin bir bilim adamı haline getirdiğini hem de Başkurdistan Cumhurbaşkanlığına taşıdığını hatırlattı. Ancak gelişen şartların orada daha fazla faaliyet göstermesine izin verdiğini kaydeden Vali Haluk İmga, Zeki Velidi Togan'ın Avrupa'da özellikle de Almanya'da 1939'a kadar bilim çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. İmga, "1939'dan sonra da ülkemiz kültür hayatına büyük katkılar sağlayarak damgasını vurdu. Onun çabalarıyla oluşmuş olan İstanbul Üniversitesi Umumi Türk Tarihi Kürsüsü gerçekten ayrı bir okul oldu. Türk kültür tarihinde Türk tarihinde çok seçkin bilim adamları yetiştirdi. O hocalarımızın bir kısmını da bu şölen sayesinde bugün ilimizde görmekten büyük mutluluk duyduk" şeklinde konuştu.
ŞÖLEN İKİ GÜN SÜRECEK
İki gün boyunca devam edecek bilgi şöleni ile ilgili olarak, Prof. Dr. Zeki Velidi Togan'ın Türklük bilimi üzerine yaptığı araştırmaları tanıtmak, ilgili bilim kuruluşları ve bilim adamları arasında işbirliği sağlamak, yeni araştırmalarla bilgi evrenimizi zenginleştirmek amaçlandığı ifade edildi. Bu kapsamda bilim adamları, kendi çalışma alanlarında Türk kültürüne yönelik, teorik ve metodik açıdan özgün bilimsel çalışmalarını farklı ülkelerden gelen bilim insanlarıyla paylaşacağı bildirildi.