Afyonkarahisar'da Zeki Velidi Togan ve Türk Kültürü Bilgi Şöleni
Afyonkarahisar'da, 'Uluslararası Zeki Velidi Togan ve Türk Kültürü Bilgi Şöleni' gerçekleştirildi.
Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜ
Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ve Tarih Bölümü işbirliğiyle düzenlenen şölene farklı ülkelerden gelen bilim adamları katıldı.
AKÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen şölenin açılışında konuşan Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, rahmetli Zeki Velidi Togan'ın Türk kültür dünyasının anıt çınarlarından birisi olduğunu söyledi. 1908-1920 arasındaki bilimsel faaliyetleri ve Başkurdistan'da ki siyasi faaliyetlerinin Togan'ı hem yetkin bir bilim adamı haline getirdiğini hem de Başkurdistan Cumhurbaşkanlığına taşıdığını hatırlatan İmga, ancak gelişen şartların orada daha fazla faaliyet göstermesine izin verdiğini kaydetti.
Zeki Velidi Togan'ın Avrupa'da özellikle de Almanya'da 1939'a kadar bilim çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran İmga, "1939'dan sonra da ülkemiz kültür hayatına büyük katkılar sağlayarak damgasını vurdu. Onun çabalarıyla oluşmuş olan İstanbul Üniversitesi Umumi Türk Tarihi Kürsüsü gerçekten ayrı bir okul oldu. Türk kültür tarihinde Türk tarihinde çok seçkin bilim adamları yetiştirdi. O hocalarımızın bir kısmını da bu şölen sayesinde bugün ilimizde görmekten büyük mutluluk duyduk." dedi.
2 gün devam edecek bilgi şöleninde, Prof. Dr. Zeki Velidi Togan'ın Türklük bilimi üzerine yaptığı araştırmaları tanıtmak, ilgili bilim kuruluşları ve bilim adamları arasında işbirliği sağlamak, yeni araştırmalarla bilgi evrenimizi zenginleştirmek amaçlanıyor. Bu kapsamda bilim adamları, kendi çalışma alanlarında Türk kültürüne yönelik, teorik ve metodik açıdan özgün bilimsel çalışmalarını farklı ülkelerden gelen bilim insanlarıyla paylaşacak.
Şölene Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Başkurdistan Hükümeti adına Albert Kurmanov, Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Haluk Akalın, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türk ve farklı ülkelerden gelen bilim adamları katıldı.