'Kemal Sunal'ın Türk Sineması'ndaki Yeri

47'inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında "Kemal Sunal'ın Türk Sineması'ndaki yeri" konulu panel düzenlendi.

'Kemal Sunal'ın Türk Sineması'ndaki Yeri
47'inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında Özdilek Alışveriş Merkezi'nde, 'Kemal Sunal'ın Türk Sineması'ndaki Yeri' konulu panel düzenlendi. Panelden önce Kemal Sunal'ın hayatını anlatan belgesel salondakilere duygusal anlar yaşatırken eşi Gül, kızı Ezo ve oğlu Ali Sunal ile Sanatçı Nevra Serezli gözyaşlarına hakim olamadı. Beyazıt Öztürk, Kemal Sunal'ı programında hiç konuk edemediğini belirterek, Kemal Sunal'la geç başlayan tanışıklıklarında sanatçının kendisine komik olan
bir insanın başına neler gelebileceğini anlattığını söyledi. Komedyenin tüm bu kalabalığın içinde yalnız biri olduğunu kaydeden Öztürk, "Bizim en keyifli saatlerimiz, Kemal ağabeyin sette, benimde Beyaz Show'da olduğum saatler. O saatlerde herkesin gözü önünde her istediğimizi yapıyoruz" dedi.
Kemal Sunal'ın oğlu Ali Sunal ise babasının doğum gününde Beyaz Show'a konuk olacaklarını söyledi. Sunal, "Kabul ederlerse 11 ya da 12 Kasım'da babamla gideceğiz" diye konuştu. Ali Sunal, Kemal Sunal'ın Kapıcılar Kralı filmiyle 'En iyi Erkek Oyuncu' ödülünü aldığı yıl kendisinin dünyaya geldiğini belirterek, "Kapıcılar Kralı ile ilk kez bir komedi oyuncusu ödül alıyor. Ben doğmak üzereyim. Ödülü alırken kız olursa altın, erkek olursa portakal diye espri oluyor. Allah'tan çabuk vazgeçmişler yoksa ben
Portakal Sunal olarak karşınıza çıkacaktım" ifadelerini kullandı.
Ali Sunal, bir soru üzerine televizyon kanallarında defalarca gösterilen Kemal Sunal filmlerinden varisleri olarak hiçbir pay almadıklarını söyledi. Sunal'ın ortağı olduğu Can Film'e ait yapımlardan gelen sembolik rakamlar olduğunu kaydeden Ali Sunal, "Ama davalarımız sürüyor. Bundan sonrası mahkemenin, yargının işi. Bunun babamın vasiyeti olduğunu düşünüyorum. Daha tam olarak neticelenmedi ama 1 yada 1,5 seneye enteresan bir şey yapacağız. Bu da ilk olacak sanırım" şeklinde konuştu.
Senarist Umur Bugay da senaryosunu yazdığı Kapıcılar Kralı, Çöpçüler Kralı filmlerinde Sunal'la birlikte çalıştıklarını anlattı. Sunal'a Altın Portakal'ı getiren Kapıcılar Kralı filminin Göksel Kortay, Ulvi Uraz ve Ahmet Gülhan'la birlikte yaptıkları 'Kısmet Apartmanı' skeçleriyle doğduğunu belirten Bugay, "Başarılı oldu. Kapıcılar Kralı işinin nüvesi, kaynağı budur. Kapıcılar Kralı'nın arkasında da ben Bizimkiler dizisini yaptım" dedi.
Kapıcılar Kralı filminin yapımcısı Arif Keskiner ise Ertem Eğilmez'den izin alınarak yapılan filmde Türkan Şoray'ın 40 bin aldığı dönemde Kemal Sunal'a 75 bin lira ödendiğini kaydetti. Kapıcılar Kralı'nın ardından 'Köşeyi Dönen Adam' filminde Senarist Umur Bugay, Yönetmen Atıf Yılmaz ve Kemal Sunal'la birlikte çalıştıklarını anlatan Keskiner, "Film sosyal tarafı ağırlıkta olan, lümpen adamın proleterleşmesini konu alıyor. İlk çıktığı gün Atlantik Sineması'nı bastılar. Fimin içindeki 1 Mayıs bölümlerini
kestiler. Şimdi o kesilen sahneleri bulamıyoruz" diye konuştu. Keskiner, 1980 sonrasında yaygınlaşan video furyasında Almanya'dan kaçak getirilen filmin kesintiye uğramamış halinin Aksaray'da bir çay bahçesinde gösterilirken 1 Mayıs sahnelerinin çay bahçesinde filmi izleyen polis tarafından fark edildiğini söyledi. Keskiner, "Bir anda kendimizi Selimiye'de bulduk. Savcı tanıdık gibi çıktı, Selimiye'den aldılar. Atıf, Kemal ve ben yargılandık. Kemal Sunal, 'Ben oyuncuyum bana ne verirlerse oynarım' dedi.
Mahkemede kahkahalar falan. Hakim 'çıkın gidin' dedi. Öyle yırttık" diyerek yaşadıklarını anlattı.
Balalayka filminin çekimleri için bindiği uçakta vefat eden Sunal'ı 1979 yılında nasıl uçağa bindirdiğini anlatan Keskiner, işin sırrının viski olduğunu söyledi.
(SÇ-AŞ-Y)