Türk Nefroloji Derneği, mobil aracıyla yurt genelinde böbrek taraması yapıyor

Türk Nefroloji Derneği (TND) kuruluşunun 40. yılında, Türkiye genelinde 21 ilde böbrek taraması başlattı. TND'nin Sağlık Bakanlığı'nın desteği ile hem

Türk Nefroloji Derneği (TND) kuruluşunun 40. yılında, Türkiye genelinde 21 ilde böbrek taraması başlattı. TND'nin Sağlık Bakanlığı'nın desteği ile hem böbrek sağlığının önemine dikkat çekmek hem de, böbrek sağlığı ile ilgili kontrollerini yaptıramayan vatandaşlara bu tahlilleri kolayca yaptırma imkânı sağlamak için başlattığı kampanya, Türkiye çapında 21 ili kapsayacak. Kampanya çerçevesinde özel olarak düzenlenmiş Böbrek Sağlığı Otobüsü, içindeki sağlık personeli ile böbrek sağlığı konusunda bilgilendirmenin yanı sıra, böbrek sağlığı teşhis testleri de yapıyor. Bulundukları şehirlerin en işlek meydanlarında konuşlanan Böbrek Sağlık Otobüsü içerisinde yer alan test cihazları ile arzu eden vatandaşlara böbrek testleri yapılıyor.

Böbrek Sağlığı Otobüsü'nde görevli laborant Ali Uysal, vatandaşlara kan ve idrar tahlilleri yaparak böbreklerinde herhangi bir sorun olup olmadığına baktıklarını söyledi.

Gittikleri her ilde vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştıklarının altını çizen Uysal, talebe cevap verebilmek ve gerekli taramayı yapabilmek için illerde 3 veya 4 gün süreyle kaldıklarını açıkladı.

Test sonucunu 2.5 dakika gibi kısa bir sürede hastaya verdiklerini belirten Uysal, sonucu olumsuz çıkan kişileri hastanelere yönlendirdiklerini aktardı.

Otobüs içerisinde akut böbrek yetmezliği tahlilleri yaptıklarını anlatan Uysal, bu testlerle böbrekte kanama, iltihaplanma, böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıkların tespit edilebildiğini ifade etti.

Kronik böbrek hastalığının, dünyada olduğu gibi Türkiye'de yaygınlaşmış olan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunun altını çizen Uysal, "Basit ve ucuz bazı idrar ve kan testleri kullanılarak erken saptandığında, önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir olmasına rağmen, farkındalığının ve erken tanısının düşük olması birçok olguda buna olanak vermiyor. Hastalık sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerlemekte, yüksek sakatlık ve ölüm oranları ve kötü yaşam kalitesi ile hasta sağlığını, uygulanması gereken yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile sağlık bütçesini ciddi bir şekilde tehdit ediliyor. Şeker hastası olan, sigara kullanan, sık sık tuvalete çıkan, kanamalı idrarı olan ve ailesinde şeker hastalığı olan kişilerin böbrek tahlilleri yaptırması gerekiyor." dedi.

3 gün boyunca Kayseri'de Cumhuriyet Meydanı'nda olacaklarını aktaran Uysal, talep eden tüm vatandaşlara test uygulayacaklarını vurguladı.