Hiddink: Dünya 1.'si gibi konuşmayı çok seviyoruz

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Guus Hiddink, yarın oynayacakları Azerbaycan maçı öncesi futbolcul...


A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Guus Hiddink, yarın oynayacakları Azerbaycan maçı öncesi futbolcular Emre Belözoğlu, Nihat Kahveci ve Selçuk İnan'la birlikte basın toplantısı düzenlendi.

Hollandalı teknik adam Azerbaycan ile yarın oynayacakları maça hazır olduklarını belirterek, "Grupta güzel bir başlagınç yapmıştık en son maça kadar. Bu maça gelmeden en son Almanya karşısında 3 puan kaybettik. Yarın akşam mutlak 3 puan almayı hedefliyoruz. Şu an bütün hazırlıklarımız bu 3 puanı alma yönünde. Herşeyin ötesinde en çok kendi perfomansımızı kendimiz eleştiriyoruz. Kendimizi ciddi şekilde eleştirdiğimizin altını çizmek istiyorum. Her gün ve her maçta kendi durumumuzu analiz ediyoruz. Kaybetmeyi sevmediğimizden dolayı Almanya karşısında kaybettik. Yakın zamana kadar FIFA sıralamasında 28. sıradaydık ve 21 sıraya çıktı. FIFA sıralamasında 3. sırada yer alan Almanya'ya kaybettik. Almanya'ya yenilmekten memnun değiliz ama gerçekçi olmamız lazım. Teknik heyet, futbolcular hep birlikte nasıl yenildiğimizi araştırıyoruz, analiz yapıyoruz. Biliyoruz ki bu maçtaki oyunumuz iyi değildi. Onlara direnç gösteremedik, karşı koyamadık. Benim de altını çizmek istediğim konu bu. Kendimizi bu noktada eleştiriyoruz. Oyuncularımız da biliyorlarki bizim oyun tarzımızda böyle oynamak yok. Rakibe bu kadar direnç gösterememek bizim oyun tarzımızda yok. Yarın akşam bütün bunları düzeltmek adına mücadeleci bir oyun sergileyip 3 puanı almak istiyoruz. Tabii ki böyle bir durumda oyuncularımızın gelişme göstermek için yaşanan sıkıntının farkında olmaları, oyun tarzımızda bunun olmadığını bilmeleri, bundan bahsetmeleri, iyileşmenin ilk adımıdır. Ve yarınki karşılamadan galibiyetle ayrılırsak 2012 Avrupa Şampiyonası yolunda yolumuza emin adımlarla devam etmiş olacağız. Kadromuzda bulunan oyuncularda sakatlık yaşayan yok" dedi.

Hiddink, "Rakiplere göre bir sistemimiz mi olacak, yoksa bir şablonumuz olacak mı?" sorusuna ise "Bizim oynadığımız tarz; kendi tarzımızdır. Bu katı bir sistem değil ve zaten katı bir sistemde oynayamazsınız. Bizim taktiğimizin de esnek olacağını bir örnekle açıklayayım; Gökhan sağ bek ama sağ kanatta oynadı.. O zaman kendisine defans mı orta saha mı diyeceğiz? 4-4-2, 4-3-3 gibi taktiklerle sistemimizi açıklamamamız lazım. Oyun sistemimizde değişiklikler olacaktır. Bu değişikliklerden biri forvette olabilir. Bazen topu tutan bir oyuncuyla veya bazen topsuz alanda hareketli bir santrforla oynamak isteyebilirsiniz. Bu da rakibe karşı değişebilir" yatını verdi.

"Almanya yenilgisi ne kaybettirdi?" sorusuna da tecrübeli teknik adam, "Az önce de söyledim, Dünya 1.'si gibi konuşmayı çok seviyoruz. Ağır bir yenilgi aldık ifadesine de bu nedenle katılmıyorum. Eğer ağır yenilgi derseniz, örneğin 2-0 yenildiğinizde ağır olmuyor, 3-0 yenilince mi ağır oluyor. Bu tür içinde duygu barından sözcükler konusunda konuşmak istemiyorum. Oyuncularımın yarın kazanmaya, başarmaya istekli olduklarını söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

"Almanya maçıyla ilgili hayal kırıklığı veya pişmanlığınız var mı?" sorusuna ise Hollandalı teknik adam şöyle konuştu:

"İçinde bu tür duygular barındıran sözler hakkında konuşmak istemiyorum. Ama oyuncularımızın, futbol oynama isteğinde olduğunu söylemek isterim. Pişmanlıklarımız elbette ki var. Volkan hatası nedeniyle pişman, 1. golde kafayı vurdurduğumuz için pişmanız. Mesut Özil'i iyi marke edemediğimiz için pişmanız. Sanırım kültürümüzde gerçekçi olmak gibi bir düşüncemiz yok. Oyunun geneliyle ilgili pişmanlıklarımızın olmaması lazım. 11'de başlayan ve yedek kulübesinde olan tribünde olan herkesin arkasındayım. Tüm sorumluluk da bende ve herkesin hata yapabileceğini kabul etmemiz lazım."

"Bu yenilgiyi özellikle gurbetçi oyuncuların aşırı motivasyonuna bağlıyor mu?" sorusuna ise deneyimli teknik adam; "Öyle motive olmuşlarsa bile potansiyellerini tam olarak sahaya yansıttıklarını düşünmüyorum" yorumunu yaptı.

Yarınki rakipleri Azerbaycan'ı canlı ve kasetlerden izlediğini belirten Guus Hiddink, Rusya ile buraya geldiğimde de karşılaşmıştık. Ancak futbolda her an her şey değişebiliyor. Kendi sahasında kuvvetli bir takım. Bizim için kolay bir maç değil. Avusturya maçında da oyunun son anlarında gol yediler, iyi direnmişlerdi" şeklinde konuştu.

Yine bir basın mensubunun sözleşmesiyle ilgi bir sorusu üzerine Hiddink; "Maçla ilgili bir durumdan ötürü sözleşme değişikliği olmaz. Benim futbol federasyonuna karşı yükümlülüğüm 2 yıllık. Sözleşmem 2011 sonunda bitiyor. Bu süre sonunda ben de istersem, federasyonda istderse isterse devam ederiz. Ama ben ya da onlar istemezse, 1 dakika içinde yollar ayrılabilir" dedi.

Hiddink daha deneyimli oyuncuların kendilerini daha fazla eleştirirdiğini kaydederek, "Genç oyuncular da ellerinden geleni yaptılar. Sadece Türkiye'de değil dünyadaki bütün rekabetçi liglerde daha tecrübeli olan oyuncular kendilerini eleştirmeye daha açıktır. Ben yarın ki maçta da daha tecrübeli oyuncularımın sorumluluk alacaklarını biliyorum. Ama bu sorumluluk almak kendini baskı altına almak şeklinde olmamalı" ifadelerini kullandı.

EMRE BELÖZOĞLU: ''BİR BAŞARISIZLIK VARSA TAKIM HALİNDE SORGULANMASI GEREKEN BİR ŞEY"

Milli takım kaptanı Emre Belözoğlu ise bir soru üzerine sakatlığı nedeniyle kadroda yer almayan Arda Turan'ın çok önemli bir futbolcu olduğunu ama bir oyuncuya bağlı bir takım olmadıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Bir başarısızlık varsa takım halinde sorgulanması gereken bir şey. Bizim takım çoşkusu ve oyunun gidişine verdiği tepkiyle önemli işler yapan bir takım. Almanya yenilgisini Arda'ya bağlamak kolaya kaçmak olur. Ama Arda bizimle olsun isterdik. Herkes kendi performansına yakın bir performans sergileseydi Almanya maçlı farklı olabilirdi. Performansımızın çok altında oynadığımız Almanya maçının ardından inşallah buradan 3 puanla ayrılan taraf oluruz. Nihat, ben Tuncay eski oyuncular olarak ağabeylik yapmak adına elimizden gelen herşeyi yapıyoruz. Millet olarak bazı şeyleri çok abartıyoruz. Daha önceden bazı şeyleri ispatlamak adına çok fazla diyaloğa girdim. Bu yolla bir şeyleri ispat etmeye çalıştım. Artık biz futbolcuların sahada cevap vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Biraz geç oldu ama bunu öğrendim. Büyük zevk alarak milli formayı giyiyoruz. Biz olmasak da buraya kim gelirse gelsin formanın hakkını vermek için elinden geleni yapar. Coşkuyla oynarsak, skora isyan eden oyunumuzu sergilersek yenemeyeceğimiz takım yok. Kazanmamız gereken bir maça çıkacağız. Almanya maçının ardından bu bizim için çok büyük fırsat diye düşünüyorum"

NİHAT KAHVECİ: "SAHADA OLAN, OLMAYAN HERKESİN HEM MAĞLUBİYETTE HEM GALİBİYETTE KATKISI VARDIR"

Milli takımın tecrübeli golcüsü Nihat Kahveci ise, Almanya yenilgisi sonrası yapılan eleştirilere cevap vererek şu ifadeleri kullandı.

"Öncelikle Azerbaycan maçında galip gelmek istiyoruz. Sahada olan, olmayan herkesin hem mağlubiyette hem galibiyette katkısı vardır. Almanyayı yenseydik grup lideri olmayacaktık. Yenildik diye de herşey bitmedi. Almanya'ya yenildik diye yerden yere vuruluyoruz. Bazı şeyleri çok abartılı yaşıyoruz. Yenseydik krallar gibiydik. Ortayı bulduğumuz zaman çok daha iyi yerlere geleceğimizi düşünüyorum."