Başbakan Yardımcısı Babacan: 'Biz Her Senaryoya Hazır Olmalı, Ona Göre Politikalar Belirlemeliyiz'

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ülke ekonomisi için en büyük riskin dış kaynaklı olacağını belirterek, "Biz her seneryoya hazır olmalı, ona göre politikalar belirlemeliyiz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, Devlet Bakanları Zafer Çağlayan ve Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile birlikte düzenlediği basın toplantısında dün Resmi Gazete'de yayınlanan 'Orta Vadeli Program' hakkında bilgi verdi. Bakan Babacan, enflasyonda inişli çıkışlı bir dönem yaşandığını ve bunda özellikle yılın başındaki ÖTV artışları ile enerji fiyatlarındaki dalgalanmanın etkili olduğunu belirterek, "Ancak
çekirdek diye ifade ettiğimiz enflasyon rakamındaki gelişmeler son derece olumlu" dedi.
Babacan, yılsonunu yüzde 7.5 civarındaki bir enflasyonla kapatmayı tahmin ettiklerini vurguladı.

"BÜYÜMEDE İHTİYATLI RAKAM"
Büyüme rakamları hakkında da bilgi veren Babacan, 2010 yılını yüzde 6.8'lik bir büyümeyle kapatmayı hedeflediklerini söyledi. Bunun 'ihtiyatlı' bir rakam olduğunun altını çizen Babacan, "Artık olumsuz sürprizlere yer yok. Olacaksa olumlu sürpriz olsun" diye konuştu.
Bakan Babacan, 2011 yılı için yüzde 4.5, 2012 yılı için 5.0 ve 2013 yılı içinde 5.5 büyüme hedefleri bulunduğunu kaydetti. Cari açığın da, büyümeye paralel büyüdüğünü belirten Babacan, Merkezi Yönetim Bütçe açığında ise beklentilerin ötesinde bir iyileşme sağlandığını kaydetti. Bakan Babacan, 2010 yılında bütçe açığının, milli gelirin yüzde 4'ü mertebesinde gerçekleşeceğini vurgulayarak, "Merkezi Yönetim bütçe açığının milli gelire oranı Orta Vadeli Programda yüzde 4.9 olarak belirlenmişti. Biz, bu yılı
yüzde 4 gibi bir rakamla tamamlıyoruz. 2009'da 6.6 demiştik, 5.5'la bitirdik. 2010'u da yüzde 0.9'luk daha az bir açıkla bitirmeyi öngörüyoruz" dedi.
Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye için daha etkin çalışabilmek için TBMM içtüzüğünün de değişmesi gerektiğini söyledi. İktidarı muhalefetiyle Türkiye'nin başarısı için çalışmak gerektiğini vurgulayan Babacan, Türkiye'nin başarısı için Meclis'te sabahlara kadar çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.

"TÜRKİYE İÇİN RİSK DIŞ KAYNAKLIDIR"
Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Babacan, 2011 yılı için Türkiye'nin önündeki en büyük riskin ne olduğunun sorulması üzerine, Türkiye için riskin dış kaynaklı olabileceğini söyledi. "Dünyada ikinci dipten bahsediliyor" diyen Babacan, "Biz her senaryoya hazır olmalıyız. Buna göre politikalar belirlemeliyiz. 'Kervan yolda düzelir' anlayışı yanlış. Her senaryoya göre politikalarımızın olması lazım" şeklinde konuştu.
Bunun için diğer ülkelerin iyi izlenmesi gerektiğini belirten Bakan Babacan, AB ülkelerinin ekonomi yönetimlerinde 'iradesizlik' ve 'seçim korkusu' bulunduğunu, bunun için atılması gereken adımları atmadıklarını savundu. Babacan, "Bu durum böyle büyük bir belirsizlik oluşturuyor. Ancak biz her senaryoya karşı hazır olmak durumundayız. Her sorunun bir çaresi vardır, yeter ki korkmayalım. Burada güçlü iktidarlar da çok önemlidir" dedi.

"CARİ AÇIK SÜRDÜRÜLEBİLİR SEVİYEDE"
Bakan Babacan, cari açıkla ilgili bir soru üzerine, öngörülen cari açığın korkulacak bir seviyede olmadığını belirterek, "Bunu ciddi bir risk olarak görmüyoruz. Sürdürülebilir bir seviyededir" diye konuştu.
Babacan, bir soru üzerine Mali Kural'ın bekletilen bir konu olduğunu ifade ederek, "Mali Kural, uzun vadeli bir süreçtir. Mali Kural, üç yıllık Orta Vadeli Program perspektifiyle devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Bakan Babacan, seçim sürecinin yakın olmasına rağmen mali disiplinden ödün vermeyeceklerini söyledi. Babacan, ortaya konulan Orta Vadeli Programı ile önümüzdeki günlerde Meclis'e sevk edilecek 2011 bütçesinde bunun açıkça görüleceğini belirtti.

BABA BABACAN'DAN BAKLAVA
Toplantının sonunda dün 3. kez baba olan Ali Babacan, kabine arkadaşlarının tebriklerini kabul etti. Babacan, toplantının ardından basın mensuplarına baklava ikram etti. Baklava ikramı sırasında Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Babacan'a, "Senin oğlun oldu, sen ye" diye takıldı. Gazetecilerin, bebeğin kime benzediğini sorması üzerine Babacan, "Daha belli değil, büyüyence belli olur" karşılığı verdi.