Bakan Babacan'a 3. çocuk baklavası kabine arkadaşlarından

Üçüncü kez baba olan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a kabine arkadaşları baklava yedirdi.

Orta Vadeli Ekon

Üçüncü kez baba olan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a kabine arkadaşları baklava yedirdi.

Orta Vadeli Ekonomik Programın basına açıklanmasının ardından Bakan Babacan'a baklava ikramı yapıldı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Babacan'a "Oğlan babası sensin ya Bakanım." deyip baklava yedirdi. Diğer bakanlar da Ali Babacan'ın üçüncü oğlunun doğumu dolayısıyla servis edilen baklavadan tattı. Başbakan Yardımcısı, çocuğun anneye mi yoksa babaya mı benzediği konusunda yorum yapmadı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomik Koordinasyon Kurulu üyesi 5 bakanla birlikte Orta Vadeli Ekonomik Program'ın açıklanmasının ardından soruları cevapladı. Türkiye ekonomisi açısından en büyük riskin sorulması üzerine Bakan Ali Babacan, Türkiye ekonomisiyle ilgili büyük risklerin dışarıdan kaynaklanacak riskler olduğuna dikkat çekti. Babacan, "Bizim içimizden böyle büyük risk yok. Dünyada ikinci bir dipten bahsediliyor. Dışarıyı çok yakından izlememi lazım. Türkiye olarak her tabloya her senaryoya hazırlıklı olmak zorundayız. Karşımıza daha kötü senaryolar çıktığında çaresi vardır. Yeter ki biz korkmayalım." cevabını verdi.

Cari dengeyle ilgili soruya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bu trendler çok klasikleşti. Büyüme yatırımlar, iç tüketim yada ihracat artıyor. Makine teçhizat ithalatımız artıyor. Yatırımlarla birlikte bu oluyor. Türkiye büyüyor ve makine ithal ediyorsak bugünün makine ithalatı yarının ihracatı demek. Bugün ticari dengede eksi oluşturur ondan sonra her yıl artı denge oluşturur. Sürdürülebilir seviye olduğunu görüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

"MALİ KURAL BİR KENARDA BEKLİYOR"

Mali Kural'ı bir kenarda beklettiklerinin altını çizen Ali Babacan, 3 yıllık orta vadeli programlarla yola devam ettiklerini açıkladı. Mali Kural'ın uzun vadede düşündüklerini söyledi. Seçim ekonomisine geçildiğine ilişkin eleştirilere net cevap veren Devlet Bakanı Babacan, "Hiç kimse bu bir seçim ekonomisidir burada mali disiplin yoktur diyemez. Mali disiplin devam ediyor ve 2011 yılının seçim ekonomisi olmadığını ortadadır." dedi.

PRİM BORÇLARI VE ÖZELLEŞTİRME

Ç alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise vergi ve prim borçlarıyla ilgili yapılandırmaya ilişkin çalışmanın tamamlandığını Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda paylaşılmasının ardından açıklanacağını belirtti. Dinçer, "Bir reel olarak alacaklarımızdan indirimi öngörmedik.İdari cezalar, gecikme faizleriyle ilgili güncelleme yaptık. Ödeme kolaylıkları sağlayan taksit indirimi ve süre uzatımı yaptık." şeklinde konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'de vergi borçlarının yapılandırmasında af niteliğinde bir durumun olmayacağını dile getirdi. Özelleştirmede 1. ve 2. bazda halka arzlar yapılabileceğini kaydeden Şimşek, Milli Piyango'nun özelleştirmesiyle ilgili stratejiyi birkaç haftaya hazırlayacaklarını sözlerine ekledi.