Ahilik Kültür Haftası Coşkuyla Kutlanıyor

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) tarafından bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Ahilik Kültür Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Ahilik Kültür Haftası Coşkuyla Kutlanıyor
Ahilik kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlen Ahilik Kültür Haftası, bir dizi etkinlikle kutlanıyor. 11-17 Ekim tarihleri arasında kutlanacak hafta dolayısıyla düzenlenen program Ahi Yusuf Türbesi'ni ziyaretle başladı. Protokol ve oda başkanlarının katıldığı ziyarette, Ahi Yusuf Türbesi'nde dua okundu.
Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen programa, Vali Ahmet Altıparmak, Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Konyaaltı Belediyle Başkanı Muhittin Böcek, Emniyet Müdürü Dr. Ali Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Öcal, oda başkanları, esnaf ve sanatkarlar ile öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, Arapça 'kardeşim' Türkçe ise 'cömert, eli açık' anlamına gelen Ahiliğin sosyo-ekonomik bir Türk kurumu olduğunu söyledi. Sevimçok, ticaretin, mesleğin ve sanatın güzel ahlak ve dürüstlükle yoğrulduğu bir gelenek olan Ahiliğin, daha iyi anlaşılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla bu etkinlikleri düzenlediklerini ifade etti. Ahilik Kültürü'nün günümüze ışık tutması gerektiğini belirten AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, "Ülkemizin, mühendise, doktora, öğretmene ne kadar ihtiyacı varsa, işini iyi yapan, dürüst esnaf ve sanatkara da o kadar ihtiyacı var. Anayasamız'ın 173. maddesinde yer alan 'Devlet, esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır' hükmünün artık uygulanarak, gerek yerel yönetimler, gerekse merkezi hükümetin esnaf ve sanatkarın sesine kulak vermesini istiyoruz" dedi. Sevimçok, Ahilik Teşkilatı'nın bin yıl önce uyguladığı sistemin günümüze ışık tutması gerektiğini belirterek, "Ahilik Teşkilatı'nın uyguladığı eğitim ve denetim mekanizmasını bugün bile tam anlamışla uygulayabildiğimiz söylenemez. Ayrıca Ahilikte esnafın birbirine zarar vermemesi için bölgelerin ihtiyaçlarından fazla işyeri açılmasına izin verilmezdi. Bugün hala bizim böyle bir planlamamız yok. Ahilik sistemini örnek alan bir çok Avrupa ülkesi bu sistemle ticaretine yön veriyor" diye konuştu.
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da yaptığı konuşmada, esnaf ve sanatkarın güven duyulan, kişiler olması gerektiğini belirterek, "Bu özelliğimiz deformasyona uğrasa da hala koruduğumuz kanısındayım. Bugün kusurlu mal satılması, müşterinin kandırılması gibi sıkıntıları yaşadığımız bir gerçek. Ahilik Nasihatinde, ayıplı mal satma, müşteriyi kandırma, harama el uzatma deniliyor. Bizim için Türk gibi cesur tabiri kullanılır ya işte şimdi de Türk gibi güvenilir, Türk gibi dürüst tabirini de yerleştirmemiz gerekir" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, Ahilik Kültürü'nde yer alan kalfalıktan ustalığa geçmiş bir kişi için düzenlenen Şed Kuşatma Töreni, temsili olarak canlandırıldı. Katılımcılar ve şehrimizi ziyarete gelen turistler tarafından büyük beğeniyle izlenen gösteriden sonra, AESOB tarafından düzenlenen Antalya ve Yöresi Otantik Hediyelik Eşya Yarışması ile Kaybolmaya Yüz Tutmuş Mesleklerle İlgili Fotoğraf Yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Yılın Ahisi seçilen Elmalı'dan Çilingir Metin Çakmakçı'ya Ahilik Kaftanını Vali Dr. Ahmet Altıparmak ve AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok birlikte giydirdi. Yılın ahi adayı Çorbacı Şaban Yorgancı ve Bakırcı Hasan Uyar'a da plaket verildi. Halk oyunları gösterisi ile devam eden program, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde yarışmalara katılan eserlerin sergisinin açılışı ve geleneksel etli pilav dağıtımı ile son buldu.