Sağlık Bakanlığı Eğitim Ve Araştırma Hastaneleri 2010-2011 Eğitim Yılı Açılış Töreni

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Dünyadaki sağlık kuruluşlarına, çok kapsamlı sağlık dönüşümünü çok kısa zamanda hayata geçirme, performansa dayalı ödeme ve teknolojiyi ucuza kullanma konusunda örneğiz'' dedi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Dünyadaki sağlık kuruluşlarına, çok kapsamlı sağlık dönüşümünü çok kısa zamanda hayata geçirme, performansa dayalı ödeme ve teknolojiyi ucuza kullanma konusunda örneğiz'' dedi.
Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri 2010-2011 eğitim yılının açılışı dolayısıyla Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tören düzenlendi. Törende konuşan Bakan Akdağ, son 8 yılda sağlıkta köklü yapısal değişiklik yaptıklarını ve bu değişikliğin devam edeceğini söyledi. Sağlık Bakanlığı bünyesinde 7 bin 582 kişinin tıpta uzmanlık eğitimi aldığını bildiren Akdağ, bunların daha iyi eğitim alması için öğretim üyelerine büyük görevler düştüğünü vurguladı. Bakan Akdağ, öğretim üyelerinin
zamanlarını öğrencilerle ve asistanlarla birlikte geçirmesini isteyerek, Bakanlık olarak daha iyi bir eğitim için gereken bütün desteği vermeye de hazır olduklarını kaydetti. Sağlıkta yapılan dönüşümlerle ilgili idari mahkemelerin verdiği kararlardan dolayı bazı sıkıntılar yaşadıklarını da belirten Bakan Akdağ, ''Bu sıkıntılardan dolayı yıllarca tüzüğü tadil edemedik. Mecliste kanun yaptık, sorunu kısmen halettik'' diye konuştu.
Bakan Akdağ, bazı doktorların hem muayenehane hemde hastanede görev yaptığını, bunun da beraberinde birçok sorunu getirdiğini söyledi. Bir doktorun hem hastane hem de muayenehanede çalışmaması gerektiğine inancının tam olduğunu vurgulayan Bakan Akdağ hazırladıkları ''Tam Gün Yasası''nın hastane çalışanlarına birçok hak kazandırdığını kaydetti. "Önümüzdeki yıllarda çalışanlara daha fazla ödeme yapacağız" diyen Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bir doktorun hem hastane hem de muayenehanede çalışmasında bir sakatlık vardı. Hastaneye gelen doktorun kafası muayenehanesinde kalıyordu. Bunu ortadan kaldırdık. Vatandaşa daha iyi hizmet edeceğiz, inancımız var. Bu uygulamadan geri adım atmayacağız. Bu sürece ayak uyduracağız. Sağlık Bakanı olarak söylüyorum; Biz bunu hakkaniyet ölçüsünde yaptık.''
Türkiye'deki sağlık hizmetlerinin son 8 yılda büyük aşama katettiğini ifade eden Bakan Akdağ, ''Dünyadaki sağlık kuruluşlarına, çok kapsamlı sağlık dönüşümünü çok kısa zamanda hayata geçirme, performansa dayalı ödeme ve teknolojiyi ucuza kullanma konusunda örneğiz'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni hastane kampüsleriyle ilgili kendisine talimat verdiğini belirten Akdağ, Etlik'te yeni bir hastane kampüsü yapacaklarını ve bunu da 4 yıl gibi kısa bir zamanda hayata geçireceklerini ifade etti. Akdağ, yapılan bu yeni hastanelerle var olan sağlık hizmetindeki kalitenin hizmet binalarına da yansıyacağını söyledi. 9 ilde randevu sistemlerine geçildiğini anlatan Akdağ, hastaların bundan sonra randevu alarak hastanelere giderek tedavi olacağını kaydetti. Asistanların gün
aşırı nöbet sistemlerine ilişkin bazı düzenlemelerde bulunacağını da ifade eden Bakan Akdağ, ''Bundan böyle asistanlar gün aşırı nöbet tutmayacaklardır'' diye konuştu.
Bir soru üzerine Akdağ, ''Evde bakım hizmetlerine ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda Türkiye'de 60 ilde bu çalışmalar başladı. Pilot uygulamalarla yılsonuna kadar Türkiye'de bütün şehirlerde yaygınlaştıracağız. Yatalak ve evde hizmete muhtaç kişiler uzman komisyon kararı ile evlerinde bakılacak ve bunlardan herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Bu hastalarımıza hastanelerimizde de hizmet vereceğiz'' dedi.