Antik taş kapı, helikopterle müzeye taşındı

3 bin yıllık tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan İzmir'in Bergama ilçesinde, Pergamon kraliyet hanedanı olan Attalidler dönemine ait olduğu

3 bin yıllık tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan İzmir'in Bergama ilçesinde, Pergamon kraliyet hanedanı olan Attalidler dönemine ait olduğu belirtilen, Helenistik bir tümülüs keşfedildi. Tümülüste Alman kazı heyeti tarafından bulunan taş kapı, Çevre ve Orman Bakanlığı'na ait yangın helikopteriyle Bergama Müzesi'ne taşındı.

Kula Bayırı kazılarında ortaya çıkan tümülüsün içindeki taş kapı, yaklaşık 1 saat süren operasyonla müzeye götürüldü. İlk olarak kazı bölgesinden, Manisa Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait yangın söndürme helikopteriyle alınıp müze bahçesine koyulması planlanan kapı için pilot olumsuz rapor verdi. Pilotun helikopterin müze ve çevresine zarar vereceğini belirtmesi üzerine kapının, yine helikopterle alınarak Bergama Devlet Hastanesi bahçesine indirilmesi ve buradan kamyonla müzeye taşınması kararlaştırıldı. Yaklaşık 5 km. uzaklıktaki taş kapıyı kazı bölgesinden alarak hastane bahçesine indiren helikopter, aksiyon filmlerini aratmayacak görüntüler sergiledi. Çelik halatlara bağlanan ve koruyucu tahta paletle çevresi kamufle edilen kapı, daha sonra kamyona yüklenerek müzeye götürüldü.

Tümülüsün uzun zaman önce kaçak kazıcılar tarafından açıldığını belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson, taş kapı hakkında şu bilgileri verdi: "Yasadışı kazılar nedeniyle mezar odasının çok kaliteli mimari yapısı zarar görmüş. Ölünün defnedilmesinden sonra kapanan taş kapının kanatlarından biri, bilinçli olarak kırılmış. Kapı, yüksek kalitede bir taş işçiliğiyle, metal kilit ve çivi kabartmalarıyla ahşap taklidi olarak yapılmıştır. Mezar odasındaki lahit teknesinin kaçak kazı moloz toprağının altında, orijinal yerinde ve pozisyonunda bulunması, arkeologlar için sevindirici bir sürpriz olmuştur." Lahit kapağının antik dönemde kırılmış ve açılmış olabileceğine de işaret eden Prof. Dr. Pirson, buna rağmen içinde, 40 yaş üstünde bir erkeğe ait iskelet kalıntıları bulunduğunu söyledi. Pirson, "Ölünün yanına konulan mezar hediyelerinden, büyük bir şans eseri olarak MÖ 3. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen bir toprak kap ele geçirilmiştir. Bu sayede mezar odasının yüksek kalitedeki tonozlu mimari yapısı da tarihlenebilmiştir. Helenistik dönem mimarlık tarihi araştırmaları için bu mezar odası, tarihlenmiş yüksek kalitedeki işçiliğiyle önemli bir veri olacaktır." dedi.

Bergama Müzesi Müdürü Adnan Sarıoğlu ise gerek mezar yapısının yüsek kalitesini gerekse tümülüsün Pergamon'un kuzeydoğusundaki bir tepe üzerinde ilçeye ve bütün ovaya hakim bir yerde bulunmasını gözönünde bulundurdukları belirterek, "Mezarda gömülü kişinin kraliyet ailesine mensup olduğunu tahmin etmekteyiz. Böyle bir eser, müzemizin daha da zenginleşmesinde önemli katkı sağlayacaktır." şeklinde konuştu.