Microsoft 'beden dili'ni ekleyerek şaşırttı

Microsoft'un duyurduğu bedenin her hareketi ile oyun oynamayı sağlayan 'Project Natal', 'joystick'leri ortadan kaldıracak. Microsoft CEO'su Steve Ballmer, harekete duyarlı yeni teknolojileri Natal'la oyun kumandalarının tarihe karışacağını, oyunda yumruk-tekme hareketlerinin algılanacağını ifade etti.

Dünyanın en büyük fuarları arasında yer alan Tüketici Elektroniği Şovu (CES-Consumer Electronics Show) 2010, Las Vegas’ta (ABD) kapılarını açarken, elektronik okuyucular, üç boyutlu TV’ler, tablet PC’ler ve düşük enerji tüketen ürünler fuara damgasını vuruyor. 10 Ocak’a kadar açık kalacak fuara, 330’u yeni olmak üzere 2 bin 500 firma katılıyor. Televizyonlarda üç boyutlu görüntü yanında fuarda 20 bin yeni ürün tanıtılacak. Google’ın Nexus One cep telefonu fuarın en önemli ürünlerinden biri olurken, yazılım devi Microsoft da vücut hareketleriyle kontrol edilebilen oyun teknolojisi ‘Natal Project’ ve HP’yle işbirliğiyle geliştirdiği dokunmatik ekranlı tablet bilgisayarla ilgi çekti.

ABD merkezli yazılım devi Microsoft, bedenin her hareketi ile oyunları oynayabilmeyi sağlayan ‘Project Natal’ isimli yeni teknolojisini CES 2010’da duyurdu. Microsoft CEO’su Steve Ballmer, 2010 yılının Xbox 360 oyun konsolu kullanıcıları için bir dönüm noktası olacağını belirterek, harekete duyarlı yeni teknolojileri Natal’la oyun kumandalarının (joystick) tarihe karışacağını, oyunların artık vücut hareketleriyle oynanacağını açıkladı.

‘Project Natal’ isimli teknoloji, üç boyutlu bir kamera ile vücut hareketlerini izleyerek onları oyunların içinde gerekli komutlara dönüştürüyor. Böylece oyun oynayanlar, oyun kumandaları kullanmak yerine futbol oyununda sanki önlerinde bir futbol topu varmış gibi şut çekebilecek, bir boks oyununu yumruğuyla yönetebilecek, otomotiv hız yarışında ise elini direksiyon gibi yapması yeterli olacak. 2010 yılı sonunda kullanıcıların hizmetine sunulması beklenilen teknolojinin oyun dünyasından yeni bir çığır açması bekleniyor. Henüz fiyatı belli olmayan ‘Project Natal’, Microsoft’un 39 milyon satış adedine ulaşmış oyun konsolu Xbox 360 ile çalışacak.
Steve Ballmer, Windows 7 işletim sisteminin küresel başarısına da değinerek, şunları söyledi: “Ürün şimdiye kadar gelmiş geçmiş en kısa sürede en hızlı satan Microsoft işletim sistemi oldu. Ürünün gelişmesinde katkısı bulunan 3 bin yazılım mühendisine ve 8 milyon test kullanıcısına katkılarından dolayı teşekkür ederiz.”

MICROSOFT CEO’su Steve Ballmer, rakiplerinden önce davranarak HP ile birlikte geliştirdiği yeni nesil dokunmatik ekranlı tablet bilgisayarı da tanıttı. Ürün, Windows 7 işletim sistemi üzerinde çalışacak bir dokunmatik ekranlı bilgisayar. Tablet PC, 9 veya 10 inç ekrana sahip olacak ve Amazon’un Kindle e-Kitap okuyucu yazılımına sahip olacak. Ballmer, bilgisayarla ilgili “Bu küçük, güzel bir ürün. Bu yıl, bu ‘slate bilgisayarlar’ pazara sunulacak” dedi. Ballmer, HP’yle daha yakın işbirliği içine girdiklerini de bildirdi.

MICROSOFT’un internet üzerinden televizyon yayınlarını doğrudan izlemeye olanak tanıyan teknolojisi Media Room’un yeni sürümü de Steve Ballmer’ın konuşmasındaki ana temalar arasında yer aldı. Media Room, bundan sonra herhangi bir set-top box (kurulum) kutusuna ihtiyaç duymadan, televizyon yayınlarının, TV’lerden izlenmesine olanak tanıyor.

ABD’li teknoloji firması L5 Technology, iPhone veya iPod Touch’ın dünyadaki bütün evlerde uzaktan TV kumandası olarak kullanılmasını sağlayacak uygulamayı geliştirdi. Bu donanım ilavesi 1.5 inç’lik kızılötesi alıcı vericiden yapılmış. Bu verici cihazın girişine bağlanarak kumanda haline gelmesini sağlıyor.

LG, 2010 Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES), hareket halindeyken yayın içeriğine erişimi kolaylaştıran yeni ürünlerini tanıttı. LG Electronics Başkanı Woo Paik, “LG bu yıl, 3D TV, mobil dijital televizyon işi de dahil önemli yeniliklerle ilgileniyor. Artık rüştünü ispat etmiş 3D teknolojisinin yeni fırsatlar yaratması bekleniyor” dedi.

LAS Vegas’ta düzenlenen CES 2010 fuarındaki trendler şöyle sıralanıyor:
İncelik, hız ve hafiflik yeni ürünlerin olmazsa olmazı.
Fuara üç boyutlu (3D) televizyonlar damga vuruyor.
Dokunmatik ekranlı tablet PC’ler trendlerin en ilgi çekeni. Hafif, taşınabilir tablet PC’lerde 2010’da rekabet kızışacağa benziyor.
Taşınabilir bilgisayarlar daha da inceliyor.
Google’ın cep telefonu Nexus One, ilk kez CES 2010’da görücüye çıktı.
Dokunmatik ekran çılgınlığı CES 2010’da bilgisayar arayüzlerinde de kendini gösteriyor. Birçok üretici dokunmatik masaüstü PC’lerini CES’e hazırladı.
Çevreci ve düşük enerji tüketen ürünler bu fuarda da öne çıkıyor.