Şevket Kaya Afrika izlenimlerini paylaştı

Aydınlı işadamı Şevket Kaya, Kasım ayında yaptığı Kenya iş gezisi izlenimlerini anlattı.

Doğu Afrika'nın ticaret kapısı olan Kenya'nın başkenti Nairobi ve liman kenti Mombassa'yı Aydınlı işadamları ve Vali Hüseyin Avni Coş ile birlikte ziyaret ettiklerini anımsatan Şevket Kaya, Afrika’nın Türkiye'nin 40 yıl önceki haline benzediğini söyledi. Afrika’daki bazı kesimlerin çok daha geri düzeyde olduğunu savunan Kaya, “Avrupalılar yıllarca Afrika’yı sömürüp, altın, elmas ve madenlerini alıp gitmiş; geriye aç ve sefalet içinde bir toplum bırakmışlar. Birde dinleri Hıristiyanlığı. Bir Afrikalı devlet başkanı bunu şöyle anlatıyor; ‘Beyaz adamlar Afrika'ya geldiklerinde ellerlinde İncil vardı, bizim elimizde ise madenlerimiz vardı. Afrika’dan giderlerken onların ellerinde madenlerimiz, bizim elimizde ise İncil vardı’ Bütün bunlardan dolayı Afrikalılar, Avrupalıları hiç sevmiyorlar. Türklere bakış açıları çok iyi. Türk mallarını çok kaliteli buluyorlar. Yıllarca ticaretlerini Çinliler ve Hintlilerle yapmışlar. Onları da çok sevmiyorlar ve mallarını çok kalitesiz buluyorlar. Türklerle ortak işler yapmak istiyorlar. Afrika arabada Japonya'nın, giyside ise Avrupa'nın çöplüğü olmuş durumda. Tüm ikinci eller ve kullanılmayan eşyalar buralarda satılıyor” dedi.
Genel olarak Afrika'da ‘orta direk’ diye bir tabakanın bulunmadığına işaret eden Kaya, halkın yüzde 90'ının açlık sınırında olduğunu kaydederek, “Mısır lapası bulduklarında yaşama şansları oluyor, yüzde 10'u da zengin. Kenya'nın nüfusu 40 milyon. Yalnız Doğu Afrika'nın giriş kapısı olduğundan Uganda, Etiyopya, Demokratik Kongo ve Tanzanya ile ticaret anlaşmaları var ve bu ülkelerle ticaret yapabilmek için Kenya'yı kullanmak gerekiyor. Buda toplam 200 milyon nüfus ediyor. Bu nüfusun yüzde 10'unun ekonomik durumu iyi, yani 20 milyon kişinin. Bu kadarının bile Türkiye için ne kadar önemli bir pazar oluğu aşikardır. İşçilik maliyetleri çok ucuz. Asgari ücret günde 1 dolar. Bu komik ücrete bile çalışmak isteyen binlerce işsiz var. Yaşamlarını sürdürebilmek için bu işlere insanların çok ihtiyaçları var” diye konuştu.
BÜYÜK YATIRIM İMKANLARI VAR
Kenya'da gezisinin ardından aklında kalan en önemli şeyin uçsuz bucaksız bomboş tarlalar olduğunu ifade eden Kaya, şunları söyledi: “Hem de sulak bomboş arazileri var. Devlet orada tarım yapmak isteyen insanlara çok büyük arazileri çok az ücretler karşılığında kiralayabiliyor. Hollanda bütün dünyaya sattığı çiçekleri Kenya'da yetiştiriyor ve kargo uçaklarla günlük Hollanda'ya götürüp oradan da diğer ülkelere satıyor. Topraklarında çok kaliteli ve çeşitli çiçekler yetişiyor”