Irak Türkiye'yi ticaret yapmaya çağırıyor

Irak Ticaret Bakanı Abdulfelah Hasan El Sudani, Türk şirketlerini Irak'ta yatırım yapmaya çağırdı.

Irak Türkiye'yi ticaret yapmaya çağırıyor
Türkiye ile Irak arasındaki ticari hacmin 8 milyar doları aşmasıyla "İlk gelen, ilk kazanan olur" diyen El Sudani, bölgedeki hiçbir ülkenin Irak ile olan ticari hacminin bu rakamın yarısına ulaşamadığına dikkat çekmişti. Bu çağrıdan hemen sonra, Basra'ya iki bakan ve 80 işadamıyla çıkarma yapan Türkiye, Irak ile ticari ortaklığını genişletmeye başladı.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Basra Konsolosluğu'nu hizmete açmasıyla ticari gelişmeler meyvesini vermeye başladı. 2010 yılı sonuna kadar Irak ile iki sınır kapısı daha açılacak ve bu kapılar iki ülke arasındaki ticaretin gelişimine önemli katkı sağlayacak. 2004 yılında 1,8 milyar dolar olan Türkiye'nin Irak'a ihracatı, bu yılın ilk 9 ayında 3,7 milyar dolara yükseldi. İki ülke halkının yararı için Türkiye'nin bu potansiyeli iyi değerlendirmesini isteyen Irak, ülkenin imarında çok sayıda malzeme, ekipman ve tecrübenin ithalatına ihtiyaç duyuyor.

Türkiye'nin önemli şirketlerinden Çalık Grubu da demiryolu ve karayolu taşımacılığını öngören, Avrupa ile Basra arasında hat oluşturacak "Kuru Kanal" adlı projesine talip oldu. Avrupa'dan gelecek mallar buradan geçerek körfez ülkelerine hızlı, ucuz ve güvenilir taşımacılık yapacak. Türk Armatör Kahraman Sadıkoğlu'nun liman temizleme işi yaptığı Basra'da yatırımcılara ücretsiz arsalar da temin ediliyor. Basra'da 3 ayrı fuara imza atmaya hazırlanan Atılım Fuarcılık, Şubat-Nisan arası gerçekleştireceği Basrahexpo fuarları ile Türk yatırımcıları bu önemli pazar ile tanıştıracak.