Maçka'da kalandar Bayramı

Maçka'ya gelen 2 otobüs dolusu Yunan vatandaşı kemençe eşliğinde dans ederek Kalandar Bayramı'nı kutladı

Maçka'da kalandar Bayramı
İki otobüs dolusu Yunan vatandaşı dün Maçka ilçesinde ’Kalandar Bayramı'nı danslı, kemençeli kutladı. Kafile lideri, “Bütün Karadeniz bölgesi Pontus’tur. Pontus ’misafir deniz’ demektir. Barış istiyoruz” dedi.

Trabzon yöresine özgü yeni yılın başlamasının kutlandığı ‘Kalandar Şenliği’ için için bölgeye gelen Yunan turistler Maçka İlçesi’ne bağlı Yazlık Köyü“nde eğlence düzenledi.

Geleneksel kalandar kıyafetleri giyen ve saatlerce horon oynayan turistler, ”Kendi kültürümüzü yaşatmak, Türkiye ile Yunanistan arasında köprü kurmak, barış istiyoruz. Dedelerimiz bu kültürü burada beraber yaşattı“ dedi. İstanbul’dan 2 otobüsle Trabzon’a gelen 47 Yunan turist kafilesi dün sabah ’Kalandar şenliği’ için Maçka’nın Yazlık Köyü’ne geldi. Sumela Manastırı’nın faaliyette olduğu zamanlarda İstanbul’daki patrikhaneye bağlı metropolitin yaşadığı bilinen Yazlık Köyü meydanında toplanan Yunan turistler geleneksel kıyafetleriyle eğlendi, kemençe ve davul eşliğinde dans etti, horon oynadı ve tiyatro gösterileri sergiledi. Yöresel kıyafetler giyen kafilede Kalandar geleneği oarak şeytan, ayı, köylü kadın, asker ve gelin kıyafeti giymiş kişiler de yer aldı.

ARAZİ SAHİBİ SİNİRLENDİ

Kalandar Şenlikleri’nin başlangıcında Trabzon Sportif Havacılık Kulübü sporcuları da yamaç paraşütü gösterisi yaptı. Ardından horon oynayıp dans ederek köy sokaklarını dolaşan turist kafilesi, son olarak köy meydanında halka şeklinde horon oynadı. Yazlık Köyü’nde oturanların ilgiyle izlediği kafiledeki kostüm giymiş turistler, çocuklarla sık sık şakalaştı. Köy meydanında açıklama yapan Momos Derneği Başkanı ve kafile şefi Kostas Alexandirdis, şöyle dedi: ” Kendi kültürümüzü yaşatmak istiyoruz. Türkiye ile Yunanistan arasında bir köprü kurmak amacındayız. Barış istiyoruz. Dedelerimiz bu kültürü burada sizin dedelerinizle beraber yaşattılar. Pontus dediğin zaman bütün Karadeniz Bölgesi Pontus’tur. Ama Pontus’un anlamı ‘misafir deniz’dir. Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı ayrım yok Pontus’ta. Bu şenliklerle yeni yıla girmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Trabzon’u, Trabzonlular’ı ve Trabzonspor’u çok seviyoruz. Başka bir yere gitmektense buraya gelmeyi tercih ediyoruz. Halkı çok misafirperver. Yaşa Türk milleti, yaşa Trabzon. Trabzon, İstanbul ve Roma’dan daha eski bir şehir.

YOĞUN İLGİ VARDI

Birbirinden ilginç kıyafetler içindeki Yunanlılar Yazlık Köy meydanında dans ederken, köylüler de bu gösteriyi sonuna kadar ilgiyle izledi. 

KALANDAR NEDİR

Kalandar, Trabzon ve çevresinde miladi takvime göre 14 Ocak’a denk gelen yılın ilk gününü yerel takvimde yılın ilk ayı olan Ocak ayını tanımlamak için kullanılan terim olarak biliniyor. Trabzon’un kendi içindeki yörelerde de Kalandar adetleri değişiyor. Kalandar sabahı, güneş doğmadan evdekilerden biri kalkar, evin her tarafına su serper, mısır haşlar ve evdeki çocuklara yedirir. Rızık meleklerinin evi ziyaret edeceği inancıyla tüm kapılar açılır. Kalandar gecesi köyün çocuklarının bazıları korkutucu kıyafetler giyerek gittikleri evdeki çocukları da korkutmayı amaçlar. Kalandar’ın Latince’de takvim anlamına gelen Calandae’den geldiği tahmin edilmektedir ve yüzyıllardır yörede Kalandar gecesi geleneği devam ettiriliyor. Bazı kaynaklar da Kalandar’ın bölgede yerleşik Hristiyanlardan kalma bir gelenek ve Cadılar Bayramı’nın Anadolu’daki uyarlaması olduğunu belirtiyor.