Devlet desteği olmadan tiyatro zor

Tiyatro ve sinema oyuncusu Abdullah Şahin, ülkede tiyatroya ilginin kitap okuma oranıyla doğru orantılı olduğunu söyledi.

Devlet desteği olmadan tiyatro zor
Devlet desteği olmadan tiyatro zor
Türkiye'de başta tiyatro olmak üzere Avrupa ülkelerine göre güzel sanatlara ilginin az olduğunu belirten Abdullah Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği olmadan Anadolu'da tiyatro yapmanın zor olduğunu ifade etti.

Abdullah Şahin, Antalya'nın Manavgat ilçesinde eşi Belgin ve oğlu Kerem Can Şahin ile birlikte ünlü Manavgat Şelalesi'ni ziyaret etti.

2009'da dünyada etkili olan küresel ekonomik krizin en fazla tiyatrocuları vurduğunu belirten Şahin, krizi Anadolu turnelerine çıkarak aşmaya çalıştığını dile getirdi.

Şahin,"Ülkemizde devlet desteği olmadan tiyatro yapmak zor. Ülkemizde tiyatroya ilginin kitap okumayla doğru orantılı olarak görüyorum. Tiryakiler günlük en az 5 TL sigaraya para vermekten çekinmezken, ayda bir kere tiyatroya fazlalık görüyor. Maalesef ülkemizde insanlar, tiyatroya, sinemaya, gazeteye ve kitaba verilen parayı lüks görüyor. Avrupa'da kitap, gazete alma ve tiyatroya gitme birinci öncelikle iken, ülkemizde ise temel ihtiyaçların en son listesinde yer alıyor. Bir ülkenin aydınlanması tiyatroyla olur. Onun için ülkemizde çocuklarımızın kendilerini iyi ifade edebilmeleri ve özgüvenlerinin tam olması için tiyatroyla küçük yaşta tanıştıralım. Tiyatro lüks değil, bir ihtiyaç." diye konuştu.

Şahin, ülkede tiyatronun geniş kitlelere ulaşması için Kültür ve Turizm Bakanlığı yanı sıra Anadolu'da yerel yönetimlerinde tiyatroculara destek çıkması gerektiğini kaydetti.

Tiyatroyu Anadolu insanıyla buluşturmak için 35 yıldır gayret gösterdiğini belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:"Toplumsal aydınlanma için ülkemizde kitap okumayı ve tiyatroyu birinci gündem maddesi yapmak zorundayız. Ülkemizde memur eğlencesi olarak bilinen tiyatroyu İstanbul'dan Anadolu'ya taşımalıyız. Sanatçı halk kaynaşması yolu Anadolu'ya açılmadan geçtiğine inanıyorum. Anadolu insanı misafirini bağrına basar. Bu konuda vefalıdır. Tiyatrocuların Anadolu'da halkla buluşması için devlet ve yerel yönetim desteğine ihtiyacımız var."

Şahin, son yıllarda Anadolu turnesine çıkardıkları 'Çılgın Yenge, Üvey Karım, Ekmek Arası Hayat, Deli, Gazino Bülbülü ve Namussuzum ki Namusluyum' oyunlarının halktan büyük ilgi gördüğünü kaydetti.

İstanbul'un gürültüsü ve çileli trafiğinden bazı zamanlar nefes alabilmek için Manavgat'tan bir ev almayı düşündüğünü belirten Şahin, kaynak bulabilirse Manavgat Şelalesi'nde bir film çekmeyi düşündüğünü açıkladı.

Çağlayanda, geçtiğimiz yıllarda Sümer Tilmaç'la birlikte 'Ispanaktan Nağmeler' isimli film çektiğini vurgulayan Şahin, Antalya platosunun film çekimi için uygun yer olduğunu dile getirdi.

Manavgat Şelalesi suyunun iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Şahin, 'Su akar Türk bakar' sözüne en güzel örneğin çağlayandan denize akan suyun olduğuna dikkat çekti.