İnternetten ev eşyası indirmeye başlayacağız

Gelecek kesin olarak bilinmesi ve tahmin edilebilmesi neredeyse imkansız bir olgudur. 50 yıl önce günümüzle ilgili yapılan teknoloji tahminlerinin neredeyse hepsi şu anda yalanlanmış durumda

İnternetten ev eşyası indirmeye başlayacağız
İnternetten ev eşyası indirmeye başlayacağız
Fütüristler Derneği'nin yorumlarına göre gelecekte yaşanacak teknolojik gelişmeler.

* Japonya ve komşuları interneti en yaygın kullanan devletler olacaklar. Ayrıca bu Asya ülkeleri sanal dünyanın bir nevi hakimleri de olacak.

Bu tahmin World Future Society ve World Trends ve Forecasts adlı örgütün yaptığı araştırmaya dayanıyor. Bu teorinin istatiksel kanıtı ise 2007 yılında ABD'de ortalama dosya indirme hızı 5 MBIT'ken Kuzey Kore'de bu hız 49 Japonya'da ise 63 megabit seviyesinde olması.

Online alışverişin tanımı değişecek

* Dernek başkanı Ufuk Tarhan'a göre geleceğin tasarım ekonomisi de büyük değişiklik gösterecek. Tarhan, şu anki online alışverişler göz önüne alınırsa 2024 yılında ev elektroniğinin bile çok farklı bir tanıma bürüneceğini düşünüyor.

* Fütüristler şu anda prototip aşamasında olan ve kendi kendine üretim yapabilecek bir cihaz olan RepRap projesinin geleceğin anahtarı olduğunu düşünüyor. Bu şekilde, kullanıcılar ürünleri gidip satın almak yerine, yapım prensiplerine ücret ödeyecek ve RepRap gibi cihazlar, sizin için o aletleri yapacak. Kısacası 2024 yılında, internetten eşya da indirmeye başlayacağız.



* Yine prototip aşamasında olan 3D baskı cihazları da geleceği değiştirecek teknolojilerden biri. Tarhan, insanların satın aldıkları ürünleri bu tarz yazıcılar sayesinde istedikleri gibi tekrar tasarlayabileceklerini düşünüyor.



* 2012 yılında Amerika'da işlerini evden yürütenlerin sayısı dört kat artacak ve 19 milyon kişiye denk düşecek. Bu olay ise yaygın ve ucuz geniş bant bağlantı sayesinde ofis ve evlerin teknik olarak hiçbir farkı kalmamasıyla yaşanacak.

Olayın yaşanması sonucunda ise, karbondioksit emisyonlarında yüzde 4 azalma olabilecek. Bu aynı zamanda, yol yapımı harcamalarından 5 milyar dolar tasarruf, ev-iş arası yolculuğa ayrılan zamanda 1.5 milyar saat kazanç demek.
* 2011 yılında dünya çapındaki cep telefonu kullanımı yüzde 75 artacak. Ayrıca fütüristler internette bağlanma konusunda mobil cihazların PC'lerin tahtını ele geçireceğini de düşünüyor. Sosyal ilişkiler üzerindeki etkileri giderek artan bu cihazlar, yakın gelecekte standart çöpçatan içeriklere de sahip olacak.