ABD'deki demokratlara kötü haber

ABD Başkanı Barack Obama'ya kötü haber... Demokratlar seçimin birinci yılında kendi kalesinde vuruldu.

Cumhuriyetçiler Demokrat Partiyi, Demokratların kalesinde Barack Obama'nın sloganlarıyla vurdu. Senatörlük kampanyasını "değişim" üzerine kuran Cumhuriyetçi aday Brown, "Yes we can (evet yapabiliriz)" sloganları eşliğinde zaferini ilan etti.

Demokrat Parti, Amerikan yönetiminde sağladığı mutlak üstünlükte önemli bir kayıp verdi. Massachusetts eyaletinde Edward Kennedy'den boşalan senatörlük koltuğu için yapılan seçimi Cumhuriyetçi adat Scott Brown kazandı. Böylece, Demokratların, Amerikan Senatosundaki süper çoğunluğu 1 kotukla kayboldu. Masachusetts'in Demokrat Partinin mutlak çoğunluğa sahip bir eyalet olması ve son yarım asırdır eyaletin her iki senatörlük koltuğunu da Demokratların ellerinde bulundurması, sonucu, Demokrat Parti açısından daha dramatik hale getirdi.

Cumhuriyetçi Partililer, Demokrat Partinin kalesinde zafer kazanmanın morali ile büyük coşku yaşarken, Demokrat Partide hezimetin sorumluluğunu birbirine yükleme mücadelesi başladı. Gün içinde, bazı haber kaynaklarının, Beyaz Saray Genel Sekreteri Ralph Emanuel'in, Demokrat aday Martha Coakley'in kampanyanın ortasında Noel tatiline gitmesi ve "Masachusetts nasıl olsa arka bahçemiz" düşüncesiyle sıkı kampanya yürütmemesini eleştirdiği yönünde iddialara yer vermesi, Demokrat adayı kızdırdı.

"Obama, Wall Street'e karşı durmadığı için kaybettik"

Martha Coakley'in yardımcısı ise Huffington Post'a yaptığı açıklamada, Başkan Obama'nın ve Demokrat Partinin, halkın beklentilerine aykırı olarak Wall Street'e karşı yumuşak bir politika izlemelerinin sonucu belirlediğini söyleyerek, "Bağımsız seçmenler eyaletin ekonomisinden endişe etti. Eğer Scott Brown kazandıysa bu gece, değişimin adayı haline geldiği için kazandı. Seçmenler hala 2008'deki değişime oy veriyor. Ancak, değişimi de görmek istiyorlar. Ancak şu anda Washington'un ekonomi politikasının, bankalar ve Wall Street için olduğunu görüyorlar" dedi.

Cumhuriyetçi Parti'nin Scott Brown'ın zaferiyle sandalye sayısını 41'e çıkarmasının en çok zorlayacağı isim Barack Obama. Siyasi kariyerine etki edecek derecede kilit hale gelen genel sağlık sigortası reform paketinin, artık Amerikan Senatosundan geçmesi çok zor. Ancak, Brown, Amerikan Senatörleri gibi 6 yıllık görev süresine sahip olamayacak. Edward Kennedy'nin yerine seçilen Brown, Massachusetts eyalet yasalarına göre Kennedy'nin görev süresinin sona ereceği 2012 yılı sonuna kadar senatörlük yapabilecek. 2012 yılında, senatörlük seçimi normal dönem için yenilenecek.

"Obama şaşırdı ve hayalkırıklığına uğradı"

Hemen hemen bütün analistlere göre, Massachusetts eyaletindeki senatörlük seçiminin en büyük kaybedeni, bugün öreve gelişinin 1'nci yılını kutlayan Barack Obama. Beyaz Saray Sözücüs Robert Gibbs de Barack Obama'Nın sonuçlardan büyük şaşkınlık ve hayalkırıklığı yaşadığını söyledi. Sonucun ülkede bugünkü ekonomik durumdan memnun olmayan muazzam sayıda insan olduğunu gösterdiğini kaydeden Gibbs, "Buna şaşırmıyoruz çünkü bu tepki sebebiyle biz de bugün Beyaz Saray'dayız" dedi.

(Haber 7)