Nissan'dan elektrikli otomobil

Leaf (Türkçe: Yaprak) adlı bu yeni elektrikli otomobilin Almanya fiyatının, 2011 yılında piyasaya çıktığında 20 bin Euro'nun altında olabileceği iddia ediliyor.

Nissan'dan elektrikli otomobil
 

Ne yazık ki bu rakama , otomobilin belki de en pahalı unsuru dahil değil : 250 kg ağırlığındaki lityum-iyon akü ; lerin leasing yö ; ntemiyle kiralanması gerekiyor . Halka aç ; ık şarj istasyonlarında sü ; bvansiyon olacağı aç ; ıklanan Leaf ı Nissan , ilk etapta 2010 yılında Japonya , ABD ve bazı Avrupa ü ; lkelerinde ( Portekiz . İrlanda , Danimarka ) piyasaya ç ; ıkaracak . Bu otomobili daha sonra 2 yeni model takip edecek .

Akü ; leri leasing ile alınacak olan Leaf ' ın elektrik teknolojisini Japonya ' da inceledik .

Testimize konuk olan beş koltuklu hatchback prototip kompakt sınıfta yer alıyor . Nissan ' ın yaptığı aç ; ıklamaya gö ; re prototipteki parç ; aların yü ; zde 96 ' sı seri ü ; retim versiyonla aynı . Aracın elektrik motoru 109 HP gü ; ce sahip , akü ; leri ise 160 km menzil ve 150 km/s maksimum hız sağlıyor . Bir kapağın alanda 2 adet şarj girişi yer alıyor . Bunlardan biri alternatif akım hızlı şarj ( 30 dakikada kapasitenin yü ; zde 80 ' i ) diğeri ise normal şehir şebeke şarjı ( yaklaşık 8 saat ) .

Nissan Başkanı Carlos Ghosn aracın tanıtımında , markasının elektrikli otomobilleri niş değil volü ; m modeller olarak gö ; rdü ; klerini aç ; ıkladı . Ghosn ' un tahminine gö ; re 2020 yılında elektrikli otomobiller , toplam satışların yü ; zde 10 ' unu oluşturacak . 2011 yılı iç ; in planlanan Leaf ü ; retim rakamı ise 180 bin adet Leaf te kullanılan teknolojileri Japonya ' da test etme fırsatı bulduk . Start dü ; ğmesine basıldığında bir bilgisayarın ç ; alıştırma dü ; ğmesine basmışsınız gibi bir ses ç ; ıkmaya başlıyor . 280 Nm ' lik torku sayesinde gerç ; ekten ç ; ok iyi hızlanan araç ; la yola ç ; ıktığınızda , Mitsubishi i-MiEV ' in aksine sadece elektrikli otomobil olarak geliştirildiğini hissediyorsunuz . Zeminde konumlandırılan akü ; ler ağırlık merkezini o kadar aşağı ç ; ekiyor ki Leaf , virajları sınıfındaki tü ; m rakiplerinden daha hızlı ve gü ; venli bir şekilde alıyor .