ABD füze üssünü Türkiye'ye mi kuracak ?

Polonya gazetesinden sonra Amerikan New York Times gazetesi de ABD'nin Avrupa'ya kurmayı düşündüğü füze savunma sistemi için muhtemel yerler arasında Türkiye'nin de bulunduğunu yazdı.

ABD füze üssünü Türkiye'ye mi kuracak ?
 

Gazetede yer alan haberde Başkan Barack Obama yö ; netiminin , fü ; ze kalkanı iç ; in Polonya ve Ç ; ek Cumhuriyeti ' ne alternatifler aradığı belirtildi . Bu değişiklik arayışının Almanya ve Rusya ' yı memnun ettiği belirtilen haberde , Doğu Avrupa ' daki Amerikan mü ; ttefiklerinin ise aksine memnun olmadığı aktarıldı .
Gazete , yö ; netimden yetkililerin , uzun sü ; redir planlanan fü ; ze kalkanı projesinin en geç ; ö ; nü ; mü ; zdeki ay tamamlamayı umduklarını belirtti . Gazete , planın Barack Obama ' nın ö ; nü ; mü ; zdeki ay gerç ; ekleştirilecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile yapacağı gö ; rü ; şmeye yetiştirilmeye ç ; alışıldığını kaydetti .

Ancak henü ; z hiç ; bir karar alınmadığını ve bü ; tü ; n seç ; eneklerin hâ ; lâ ; gö ; rü ; şü ; ldü ; ğü ; nü ; vurgulayan gazete , ö ; nceki ABD Başkanı George Bush dö ; neminde seç ; ilen Polonya ve Ç ; ek Cumhuriyeti ' nden vazgeç ; ilmesinin de gü ; ndemde olduğunu ifade etti . NY Times ayrıca seç ; enekleri değerlendiren bir Obama takımının ö ; nü ; mü ; zdeki haftalarda ulusal gü ; venlik yetkililerinden oluşan bir komiteye bir değil birden fazla seç ; enek iç ; eren bir plan sunmayı amaç ; ladıklarını aktardı . Planlar , ancak bu komitenin onayından sonra Kongre ve Başkan ' a gidecek .

New York Times ' ın aktardığına gö ; re Ç ; ek Cumhuriyeti ve Polonya ' dan vazgeç ; meyi dü ; şü ; nen bu Obama takımının ele aldığı alternatifler arasında Tü ; rkiye ve Balkanlara fü ; ze rampası ve radar ü ; sleri kurulması da var . Yetkililere gö ; re bu değişiklikler , Rusya ' yı yatıştırma değil , giderek artığını dü ; şü ; ndü ; kleri İran ' dan gelecek kısa menzilli fü ; ze tehditlerine karşı dü ; zenleme yapma amacı taşıyor .

Ancak bu değişikliğin Doğu Avrupa ' daki yetkililer tarafından ABD ' nin Polonya ve Ç ; ek Cumhuriyeti ' nin terk etmeye hazırlandığı şeklinde gö ; rü ; ldü ; ğü ; nü ; belirten New York Times , Polonya Dışişleri Bakanlığı Sö ; zcü ; sü ; Piotr Paszkowski ' nin ' Doğu Avrupa ' nın , Amerikan yö ; netiminin merkez ü ; ssü ; olmaktan ç ; ıktığı ç ; ok aç ; ık . Fü ; ze savunma sistemi gö ; zden geç ; iriliyor ve Polonya ' da kurulma şansı yü ; zde 50 ' şeklindeki sö ; zlerine yer verdi .

Bush ' tan Obama ' ya miras kalan fü ; ze savunma sistemi projesi , İran ' ın veya diğer ' dü ; şman ' ü ; lkelerin fü ; ze tehditlerine karşı Polonya ' ya 10 fü ; zesavar , Ç ; ek Cumhuriyeti ' ne ise ileri bir radar ü ; ssü ; kurulmasını ö ; ngö ; rü ; yor . Ancak Rusya , ' arka bahç ; esi ' olarak gö ; rdü ; ğü ; bu iki ü ; lkeye bö ; yle bir savunma sistemi yerleştirilmesine uzun sü ; re karşı ç ; ıktı . Obama ' dan da iki ü ; lke arasındaki ilişkilere tehdit olarak gö ; rdü ; ğü ; bu projeden vazgeç ; mesini istedi .

Ö ; te yandan fü ; ze savunma sistemini bir zamanlar Moskova ' nın hü ; kmettiği bö ; lgelerden taşımanın , Rusya ' yı teskin edebileceğini belirten gazete ; ama aynı zamanda Ruslara boyun eğdiği iç ; in Obama ' nın kendi ü ; lkesinden hem Doğu Avrupa ' dan eleştiri alabileceğine dikkat ç ; ekti .

Polonya ' da yayımlanan Wyborcza gazetesi de Amerikan yö ; netiminin Polonya ve Ç ; ek Cumhuriyeti ' nde fü ; ze kalkanı sistemi kurmaktan vazgeç ; tiğini , bunun yerine Tü ; rkiye veya İsrail ' i dü ; şü ; ndü ; ğü ; nü ; iddia etmişti . Gazete , hafta iç ; inde ö ; ne sü ; rdü ; ğü ; iddiasında Obama yö ; netiminin fü ; ze kalkanını savaş gemilerine yerleştirmeyi veya Tü ; rkiye ve İsrail ' deki ü ; slere ya da Balkanlar ' da bir yere kurmayı dü ; şü ; ndü ; ğü ; nü ; aktarmıştı .