Adana Ticaret Odası Başkanı Baş: Umudumuz yabancı sermaye

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, yabancı yatırımlar konusunda ciddi bir ivme yakalandığını belirterek, 2007'de 4 milyon Dolar olan yatırım miktarının bugün 82,4 milyon Dolar'a yükseldiğini söyledi.

Adana Ticaret Odası Başkanı Baş: Umudumuz yabancı sermaye
 

Şaban Baş , ekonomik gö ; stergelerin iç ; aç ; ıcı olmadığı bir dö ; nemde , Adana ' ya gelen yabancı yatırım miktarında ö ; nemli oranlarda yü ; kseliş yaşanmasının sevindirici olduğunu kaydetti .

Hazine Mü ; steşarlığı Uluslararası Doğrudan Yatırım verilerine gö ; re 2007 ' de sadece 4 milyon Dolar olan Adana ' daki yabancı yatırım miktarının , 82 , 4 milyon Dolar ' a yü ; kselmesinin geleceğe ilişkin karamsar bakışın umuda dö ; nü ; şmesine neden olduğunu ifade eden Baş , ' Adana , 2007 yılında Tü ; rkiye ' deki yabancı yatırım alan iller tablosunun 13 . sırasında yer alıyordu . Oysa bugü ; n , ç ; ok ciddi bir yü ; kselişle 5 . sıraya yerleşti . Bu yü ; kseliş , ekonomik gö ; stergeleri olumsuz seyreden Adana iç ; in ö ; nemli bir moral kaynağı olmuştur ' dedi .

Yabancı yatırımın , ü ; retime yö ; nelik kullanılması durumunda kentte istihdam , ü ; retim ve katma değer oluşturulmasına imkâ ; n sağlayacağına işaret eden Baş , şunları sö ; yledi : ' Yabancı sermaye , sermaye yetersizliği iç ; inde bulunan , hele yatırım sermayesi eksikliği ç ; eken ü ; lkeler iç ; in ciddi ö ; nem taşımakta . Tü ; rkiye ' de son yıllarda , kamu kesiminin de ç ; ok cü ; zi miktarlardaki alt yapı yatırımları hariç ; , yatırım yapılmadığından ve ö ; zel kesimin de yatırım sermayesinin , kalkınmanın sağlanmasında , işsizliğin azaltılmasında , dış ticaret ve cari aç ; ığın azaltılmasına yeter dü ; zeyde olmamasından , yabancı sermaye daha da ö ; nem taşımaktadır . Adana , ö ; zellikle BTC Boru Hattı , Yumurtalık Serbest Bö ; lgesi ve Hacı Sabancı Organize Sanayi Bö ; lgesi ile her yö ; nden yabancı yatırımlar iç ; in ideal bir bö ; lge olma yolundadır . Son zamanlardaki ciddi artış oranı da bunun en somut gö ; stergesidir . Bugü ; nkü ; veriler gö ; re , başta , Almaya , Suriye , Amerika , Hollanda , İtalya ve İngiltere olmak ü ; zere toplam 34 ü ; lkeden 163 firmanın Adana ' ya toptan ve perakende ticareti , imalat , tarım ve ormancılık , inşaat ve madencilik alanlarında sermaye girişi gerç ; ekleşmiştir . '

Şaban Baş , yabancı yatırımın artırılmasındaki en ö ; nemli unsurun tanıtım olduğuna işaret ederek , ' Bö ; lgemizdeki yatırım olanaklarının yurtdışında bilinmesi ve yabancı yatırımın kente gelmesi adına ciddi ç ; alışma iç ; erisindeyiz . Kentimizdeki tü ; m kurum ve kuruluşların kendisini tanıtım neferi olarak gö ; rmesi , uygulanan teşvikleri ç ; ok iyi bilmesi gerekmektedir . Ç ; ü ; nkü ; ö ; zellikle yabancı yatırımın , Adanalı iç ; in iş ve aş kapısı olacağı bilinciyle hareket edilmelidir ' gö ; rü ; şlerini dile getirdi .