Türkmenistan-Çin doğal gaz boru hattı Aralık’ta hazır

Dünyanın en uzun doğal gaz boru hattı olacak olan Türkmenistan-Çin hattı bu yıl Aralık’ta hazır olacak.

Türkmenistan-Çin doğal gaz boru hattı Aralık’ta hazır
 

Bü ; yü ; k bir aç ; ılış gerç ; ekleştirmek isteyen Tü ; rkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov , doğal gaz boru hattın aç ; ılışına Ö ; zbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov ile Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ' i davet etti .

6 Ağustos ' ta Kerimov , & ; ouml ; nceki g& ; uuml ; nde Nazarbayev ile telefonda g& ; ouml ; r& ; uuml ; şen Berdimuhamedov , iki lideri de a& ; ccedil ; ılışa davet etti . Liderler bu daveti memnuniyetle kabul etti . Bu hattın inşaatının sona ermesi ile T& ; uuml ; rkmenistan Rusya ve İran ' dan sonra & ; Ccedil ; in ' e de doğal gaz satmaya başlayacak .
Boru hattının inşaatına & ; uuml ; slenen & ; Ccedil ; in Milli Petrol Şirketi ( CNPC ) , T& ; uuml ; rkmenistan-& ; Ccedil ; in doğal gaz boru hattının , T& ; uuml ; rkmenistan ile & ; Ouml ; zbekistan b& ; ouml ; l& ; uuml ; m& ; uuml ; n& ; uuml ; birleştirdiklerini duyurdu .
T& ; uuml ; rkmenistan , & ; Ouml ; zbekistan , Kazakistan ve & ; Ccedil ; in sınırından ge& ; ccedil ; ecek olan boru hattının toplam uzunluğu 7 bin kilometreden oluşuyor . Boru hattının 188 kilometresi T& ; uuml ; rkmenistan , 530 kilometresi & ; Ouml ; zbekistan , 1300 kilometresi Kazakistan ve 4500 kilometresi & ; Ccedil ; in sınırlarında .
Aralık ayında hizmete a& ; ccedil ; ılması planlanan doğal gaz boru hattından , daha & ; ouml ; nce varılan anlaşmaya g& ; ouml ; re T& ; uuml ; rkmenistan 30 yıl boyunca yılda 40 milyar metrek& ; uuml ; p gaz satacak . & ; Ccedil ; in Devlet Başkanı Hu Jintao ' un Ağustos 2008 tarihinde Aşkabat ' a yaptığı ziyaretinde T& ; uuml ; rkmenistan ' ın & ; Ccedil ; in ' e 2009 yılından itibaren ihra& ; ccedil ; edilecek doğalgaz miktarının 30 milyardan 40 milyar metre k& ; uuml ; pe & ; ccedil ; ıkarılması kararlaştırılmıştı .
İlk başta 13 milyar metrek& ; uuml ; pl& ; uuml ; k doğal gaz , Samandepe ve Altın asır yataklarında inşa edilmekte olan doğal gaz tesislerinden sevk edilecek . Geri kalanı yeni gaz yatakların işletmeye a& ; ccedil ; ılması ile sağlanacak . & ; Ccedil ; in şirketi , Amuderya nehrinin sağ kıyısındaki Bagtıyarlık yatağında doğal gaz arama & ; ccedil ; alışmalarında bulunması i& ; ccedil ; in lisans almıştı . Karada arama & ; ccedil ; alışmalarını & ; ouml ; ng& ; ouml ; ren bu t& ; uuml ; r lisans T& ; uuml ; rkmenistan ' da daha & ; ouml ; nce hi& ; ccedil ; bir yabancı şirkete verilmemişti .
Siyasi ve ekonomik olarak Orta Asya ile yakın m& ; uuml ; nasebetleri bulunan & ; Ccedil ; in ile T& ; uuml ; rkmenistan arasındaki diplomatik ilişkiler 17 . yılına girdi . & ; Uuml ; lkenin bağımsızlık kazanmasının ardından ilk olarak 6 Ocak 1992 ' de kurulan diplomatik ilişkilerde , siyasi ve ekonomik olarak b& ; uuml ; y& ; uuml ; k ilerlemeler kaydedildiği belirtiliyor . İki & ; uuml ; lke arasında & ; ccedil ; eşitli d& ; uuml ; zeyde karşılıklı ziyaretler ger& ; ccedil ; ekleştiriliyor .
Son olarak , bu yılın Haziran ayında & ; Ccedil ; in Başbakan Yardımcısı Li Keqiang T& ; uuml ; rkmenistan ' ı ziyaret etmişti . Bu ziyarette , & ; Ccedil ; in T& ; uuml ; rkmenistan ' a 4 milyar dolar kredi vererek enerji alanındaki işbirliğini pekiştirdi . Kredinin d& ; uuml ; nyanın en b& ; uuml ; y& ; uuml ; k d& ; ouml ; rd& ; uuml ; nc& ; uuml ; doğal gaz yatağı olan G& ; uuml ; ney Yol& ; ouml ; ten-Osman yatağının işletmeye a& ; ccedil ; ılması i& ; ccedil ; in harcanacağı kaydedilmişti .
& ; nbsp ;