Türkiye'ye füzeli koruma

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmenin en önemli gündem maddelerinden bir tanesi de Türkiye'nin ABD'den almayı planladığı füze kalkanı projesiydi..

ABD’nin bir önceki Başkanı George Bush döneminde ABD, kendisini korumak için uzun menzilli bir füze kalkanı projesi geliştirilmişti. Kıtalararası balistik füzeleri içeren projenin koruması, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu NATO ülkelerinin bir bölümünü kapsamıyordu.

Türkiye ise, NATO’da “güvenliğin bölünmez olduğunu” savunarak, füze kalkanının Türkiye ve diğer tüm NATO ülkelerini kapsayacak şekilde genişletilmesini istiyordu. Bu talepler çerçevesinde, NATO içinde de ayrıca bir füze kalkanı projesi üzerinde çalışılmaya başlandı.

İKİ PROJE BİRLEŞTİRİLİYOR

Başkan Obama yönetime geldiğinde ise, Bush’un projesini revize etti. Ve sonunda, ABD’nin kendi füze kalkanı projesi ile NATO’nunkini birleştirmeye karar verdi.

İşte Obama, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede, bu konuyu anlattı.

ABD’nin NATO ile projeleri birleştirmesi sonucunda, Türkiye’nin de artık NATO şemsiyesi altında kısa ve orta menzilli füzelere karşı savunma altına gireceğini resmen bildirdi.

OBAMA: FÜZE KALKANINI KONUŞTUK

Başkan Obama, Başbakan Erdoğan’la görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, füze kalkanı projesine de değinildiğini söyledi. “NATO içinde, füze kalkanı gibi çok kritik konularda koordinasyonu görüştük” dedi.

TÜRKİYE’YE DE RADAR YA DA FÜZE SİSTEMİ GELEBİLİR

Obama’nın bahsettiği birleştirilmiş füze kalkanı projesi, kısa ve orta menzilli füzeleri kapsayacak olduğundan, bu konuda NATO’nun halen kanat ülkesi konumundaki Türkiye’ye de görev düşmesi büyük olasılık.

Diplomatik kaynaklar, Başkan Obama ile Başbakan Erdoğan arasındaki görüşmede ayrıntılara girilmediğini belirtiyorlar.

Ancak ayrıntılara girildiğinde, NATO’nun tehdit algılaması içinde yer alan İran, Kafkasya, Rusya gibi bölgelere Türkiye’nin çok yakın olması nedeniyle, Türkiye’ye de füze kalkanı projesinin bir bölümünün yerleştirilmesinin “muhtemel” olduğu kaydediliyor.