Türkiye'nin yastık altında ne kadarı var?

İstanbul Altın Borsası Başkanı Saraç, Türkiye'de 192 milyar dolar değerindeki altının yastık olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yastık altında ne kadarı var?
İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkan Vekili Osman Saraç, bu yıl geçen yıla göre yüzde 77 düşüşle 37,5 ton altın ithal edilirken, maden ve mücevher ihracatının yüzde 30'un üzerinde bir düşüşle 1 milyar dolar civarında olmasının beklendiğini kaydetti.

Saraç, AA muhabirinin altın fiyatlarındaki artışın ithalat ve ihracat üzerindeki etkilerine yönelik sorularını yanıtladı.

Saraç, altın fiyatlarındaki artışın hurda altın arzını arttırması sonucu ithal edilen altında azalma, ihraç edilen net külçede artış, mücevher ihracatında ise azalma olarak kendini gösterdiğini kaydetti.

Bu yıl Aralık ayı başına kadar geçen dönemde 150 ton civarında bir hurda altın arzı gerçekleştiğini bildiren Saraç, bu durumun Türkiye'yi net ithalatçı konumundan net ihracatçı konumuna getirdiğine işaret etti. Saraç, ''Yastık altı altının bir kısmı bu şekilde ekonomiye dönmüş ve külçe ihracatı dolayısıyla ekonomiye yaklaşık 4 milyar dolarlık bir döviz girdisi sağladığı düşünülmektedir'' diye konuştu.

''İHRAÇ EDİLEN MÜCEVHER GELİRİ ARTTI''

İstanbul Altın Borsası kanalıyla yapılan altın ithalatının geçen yıla göre yüzde 77 oranında düşüşle 37,5 ton olarak gerçekleştiğini belirten Saraç, maden ve mücevher ihracatının ise yine bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30'un üzerinde bir düşüşle 1 milyar dolar civarında olmasının beklendiğini söyledi.

Dünyada da mücevher olarak talep edilen altın miktarının 2008 yılında yüzde 65 olduğuna,bu rakamın bu yıl yüzde 43 civarlarına düştüğüne işaret eden Saraç, yükselen altın fiyatları dolayısıyla ihraç edilen mücevher geliri artarken, ihraç edilen miktarın düştüğünü kaydetti.

Saraç, geçen yılın Kasım ayı itibariyle direkt mücevherat ihracatının 1,4 milyar dolar olduğu, rakamın bu yılın aynı döneminde ise 900 milyon dolara düştüğünü söyledi.

''ALTIN ENFLASYONA KARŞI KORUNMA ARACI OLMA DURUMUNDAN FAYDALANIYOR''

Altının uluslararası piyasalarda 24 saat işlem gören bir emtia olduğunu, İstanbul Altın Borsası'nda gerçekleşen işlemlerde oluşan altın fiyatlarının da uluslararası fiyatlara paralel bir seyir izlediğini belirten Saraç, son aylarda altın fiyatlarında kaydedilen yükselişin İAB'nin fiyatlarına da yansıdığını kaydetti.

Altının ons'unun uzun süredir beklenen 1.200 dolar/ons seviyesini aştığını ve geçen hafta içinde 1.226,50 dolar/ons'luk yeni rekoruna ulaştığını anımsatan Saraç, şunları söyledi:

''Metal aynı zamanda Euro, Sterlin, Japon Yeni ve Türk Lirası cinsinden de tüm zamanların rekor seviyesine yükselmiştir. Altını rekor seviyelere ulaştıran özellikle yatırım amaçlı taleptir.

Dolardaki zayıflama ve Dubai'nin borç sorunu ile gündeme gelen ekonomik belirsizlik 'güvenli bir liman' olarak altına destek sağlamaktadır.

Dünyada uygulanan gevşek para politikaları ve finansal teşvik programları dolayısıyla piyasaya sürülen büyük miktarda para gelecekte enflasyonda bir artış olabileceği endişesine yol açıyor ve enflasyona karşı bir korunma aracı olan altın bu durumdan faydalanmaktadır.''