Doğal afete karşı tarım sigortası yaptırın

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskınlarına karşı çiftçilerin tarım sigortası yaptırmasını istedi.

Atıcı, Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) kapsamının genişletilerek dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskınlarının bitkisel ürün sigortası desteği içine alındığını söyledi. Atıcı: “Geçen yıl 4 Ocak 2008’de Ovakışlacık köyünde sel baskını olmuş ve 3 bin dönüm üzerinde arazi su altında kalmıştı. Hasar Tespit Komisyonu kurularak vatandaşların zarar ziyanı tespit edildi. Ancak geçen yıl sel TARSİM kapsamında olmadığı için zarar karşılanmadı. Biz birçok kez selin bu kapsama alınması gerektiğini dile getirdik.
29 Aralık 2009 tarih 27447 Sayılı Bakanlar Kurulu kararı gereğince artık sel ve su baskınları da TARSİM kapsamına alındı. Karar Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Bu gerekli ve sevindirici bir haber. Bunun eksikliğini ilçemizde hissediyorduk. İlçemizde özellikle Ovakışlacık’ta sel baskını çok sık yaşanıyor. Bu yıl hortum da zarara neden oldu. Hem hortum hem de sel baskını risklerinin TARSİM kapsamına alınması olumlu bir karardır. Bu konuda risk taşıyan arazilerin ve ürünlerin sigortalanması en sağlıklı yoldur. Devlet TARSİM kapsamındaki risklerden doğan zarar ve ziyanı karşılamayacaktır” dedi.

SİGORTANIN YÜZDE 50’SİNİ DEVLET KARŞILIYOR


Tarım sigortasının önemli olduğuna dikkat çeken Atıcı, şöyle devam etti: “21 Mayıs 2009 tarihinde Bahçeburun, Kızılcayıkık, Kırcağız, Epçe, Çınarlı, Kızılcakuyu ve Köşk köyü olmak üzere 7 köyde, ekili alanlar ve seralar büyük çapta zamansız yağan doludan büyük hasar görmüştü. Dolu TARSİM kapsamında yer alan ana risklerden bir tanesidir. Çiftçilerimiz bu risklerden kurtulabilmek için seralarını TARSİM kapsamında sigorta yaptırmaları gerekir. Çünkü bu TARSİM kapsamındaki risklerde yapılan sigorta poliçesinin yüzde 50’sini devlet karşılıyor. Ancak şu da unutulmamaktadır ki Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) girmeyen hiçbir ürün, arazi TARSİM kapsamında sigorta teminatı altına alınamaz. Bu vesileyle çiftçilerimize uyarıda bulunuyor ve kendilerini tarım sigortası yaptırmaya davet ediyorum”

Atıcı, tarım sigortaları desteklerinin: Bitkisel ürün sigortası desteği, süt sığırı sigortası, sera sigortası, kümes hayvanları sigortası, fazla hasar desteği sigortası ve su ürünleri desteği sigortası olduğunu belirtti. Atıcı; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskınlarının, bitkisel ürün sigortası desteği kapsamına girdiğini kaydetti.