En pahalı süt Burdur'da

Burdur'da bir litre sütün fiyatı 73,5 kuruştan 86 kuruşa yükseldi. Bu fiyatın Türkiye'de üreticiye verilen en yüksek miktar olduğu belirtildi.

Sütteki kalitenin artırılması için radikal önlemler alınan Burdur'da üreticilerin yüzü gülmeye başladı. Türkiye'nin birçok ilinde sütün litresi firmalar tarafından 50 ile 80 kuruş arasında alınırken, Burdur'da rakam 86 kuruşa kadar yükseldi. Bu fiyatla kaliteli süt üretilen Burdurlu üretici ödüllendirilmiş oldu. Sütteki bakteri oranı Türkiye'nin bazı yerlerinde milyonlarla ifade edilirken, Burdur'da bu rakam 4 bine kadar düştü. AB'de sütteki bakteri oranında üst sınır 100 bin iken, Türkiye'de ise 20 milyon civarında. Plastik bidonlarla süt taşımanın önüne geçilen şehirde, süt soğutma tanklarının olmadığı birkaç köyde bile bakteri oranı 600 bini geçmiyor.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılan süt alım ihalesine süt üreticilerinin temsilcileri ile firma yetkilileri katıldı. Üreticiler adına konuşan Burdur Köy Koop Başkanı Yakup Yıldız, Burdur'daki kadar kaliteli sütün hiçbir yerde bulunamayacağını belirterek, bu farkın fiyata da yansımasını istedi. Süt üretiminde mevsim şartları, ineklerin verimi ve diğer sebeplerden dolayı daralma olduğunu dile getiren Yıldız, "Bu daralma üretici ve köylülerimizin menfaatine geliyor. Çünkü fiyatlar bu dönemlerde yükseliyor. Ancak genel sıkıntı fiyatların artmasının süreklilik kazanması noktasında. Biz bu noktada fiyat dengelenmesi ve iki tarafın da ortasını bulmak için çabalıyoruz." diye konuştu.Türkiye'de süt satımı yapan büyük firmaların yetkilileri ile Burdurlu üreticiler arasında yapılan pazarlık sonucu sütün fiyatı 12,5 kuruş artırıldı. Son yılların en büyük zamlarından birisini alan üreticilerin fiyatla birlikte yüzleri güldü.


ÜRETİCİLERİ İTHALAT KORKUTUYOR

İhaleden sonra 86 kuruşluk fiyatın üreticilerin ve köylülerin biraz olsun yüzünü güldürdüğünü söyleyen Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan, "Bu süreçte yetiştiricilerimiz daha fazla kazanacak. Ne yazık ki yetiştiricilerimizin önünde şimdi de ithalat engeli var." dedi.

İthalatın önünün kesilmesi gerektiğini vurgulayan Özcan, bakanlığın buna müsaade etmesi durumunda yerli üreticilerin zarara uğramasının kaçınılmaz olduğunu savundu. İthalat deyince yalnız büyükbaş hayvanların buna dahil olmadığını belirten Özcan, "Büyükbaş hayvanlarla birlikte tereyağı, süt tozu da gelecek. Yetiştiricilerin kazanması engellenmesin." ifadesini kullandı.