'2010'u hak arama yılı ilan ediyoruz'

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel, '2010 yılını; sağlığın hak olduğu bir ülke yaratmak ve özlük haklarımıza sahip çıkmak üzere sağlıkçıların mücadele yılı olarak ilan ediyoruz' dedi.

Özel, hükümetin eczaneler ile yapmış olduğu sözleşmeleri fesh ederek halkın ilaca erişiminin kısıtlanmasını doğuracak ve eczacılık mesleğinin geleceğini tehdit edecek uygulamalarını şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtti. Eczacılar ile eczacıların örgütü olan Türk Eczacıları Birliği arasındaki örgütsel bağın koparılmak istendiğini savunan Özel, bunu bir demokrasi ayıbı olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Özel, "Kamusal ilaç hizmeti sunan eczacıların, tüm sağlık çalışanlarının desteğini alarak ve halk sağlığını tehlikeye atmadan gerçekleştirdiği kepenk kapama eylemi sonrasında devletin eczacılar ile imzalamış olduğu hizmet sözleşmesini feshetmesi hiçbir şey değilse örgütlenme özgürlüğüne karşı girişilen anti-demokratik bir uygulamadır. Bu uygulama kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Sağlık hizmetlerinin paralı hale geldiğini ileri süren Özel, "Birinci basamak dahil sağlık hizmetlerinde geçerli olan katkı ve katılım payı uygulamalarını emekliler başta olmak üzere herkes, giderek artan oranda hissediyor, yaşıyor. Kısacası cazip söylemlerle başlattığınız ve uyguladığınız programın gerçek yüzü daha iyi anlaşılıyor" diye konuştu.

Özel, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Bizim bildiğimiz kamu, sürdüğünüz çatışmacı siyasetin bedelini anti-demokratik ve şiddet dolu politikalarınızla her gün ödüyor. Sizler, hak arama mücadelesinin önündeki engelleri kaldırmak yerine hakları için mücadele edenlere yönelik mevcut siyasetinizi sürdüğünüz sürece mevcut fotoğrafa daha çok kare eklenecek. Bizler ilan ediyoruz ki, bu fotoğrafı değiştirmek, çocuklarımıza mutlu, özgür ve güzel bir gelecek bırakmak için, hep birlikte, halkımızın, hastaların, hakları kısıtlananların, hakları ellerinden alınanların, işten çıkartılanların, yoksulların, yoksullaştırılanların sesi olmaya devam edeceğiz."

Sağlık alanındaki gerçekleri tüm çıplaklığıyla anlatmak üzere bütün sağlıkçılar olarak bir arada seslerini yükselteceklerini aktaran Özel, "Sağlık örgütleri olarak 2010 yılında da sağlığımızdan, iş güvencemizden ve mesleki bağımsızlığımızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Özel, "2010 yılını; sağlığın hak olduğu bir ülke yaratmak ve özlük haklarımıza sahip çıkmak üzere sağlıkçıların mücadele yılı olarak ilan ediyoruz. Hak arama mücadelesi yürüten bütün işçi ve emekçiler için, kısacası çarpıtılmış değil gerçek anlamda halkın taleplerinin karşılandığı bir yıl olması için bütün örgütlü kesimlerle birlikte mücadelede yer almaya ve bu mücadeleyi yükseltmeye kararlı olduğumuzu duyuruyoruz" diye konuştu.

Toplantıya, aralarında Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Türk Hemşireler Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği 'nin de bulunduğu toplam 11 dernek, destek verdi.