Türk tarımı 50 milyon dolarlık ihracat bekliyor

Türk tarımını dünya ile buluşturan Uluslararası Sera Tarım Ekipmanları Çiçekçilik ve Teknolojileri Fuarı (Growtech Eurasia 2009), Antalya Expo Center'da başladı. Dünyanın önde gelen 11 uluslararası firmadan alım heyetlerinin katıldığı fuarda, 50 milyon doların üzerinde bir ihracat hacmi oluşması bekleniyor.

Ortadoğu ve Avrupa'nın önde gelen tarım fuarları arasında gösterilen Growtech Eurasia'ya 300'ü ulusal, 120'si de uluslararası olmak üzere toplam 420 firma katılıyor. 4 gün sürecek fuarı, 60 bini aşkın ziyaretçinin ziyaret edeceği tahmin ediliyor.
Antalya Expo Center'da gerçekleştirilen fuarın açılış törenine Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Almanya Federal Cumhuriyet Gıda, Tarım ve Tüketici Koruma Bakanlığı adına heyet başkanı German Jeub, Tarım Kredi Kooperatifler Merkez Birliği Genel Başkanı Bedrettin Yıldırım, NTSR Fuarcılık Genel Müdürü Serkan Tığlıoğlu, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Kadak'ın yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Fuarın açılışında konuşan Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, dünyada 1 milyar insanın güne aç uyandığını belirterek, "Yaşamımızın tek reçetesi tarımdır. Tarım, insanoğlunun vazgeçilmez sektörüdür." dedi. Antalya'nın sadece turizmde değil tarım sektöründe de zenginlikleri bulunduğunu ve bunun farkında olduklarını kaydeden Yüksel, "Bunun için de gerekeni yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
Tarım sektörünün gelişmesinde bakanlığın faaliyetlerini anlatan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Kadak ise, yapısal değişim için tarımda 15 yasal düzenleme yapıldığını belirtti. Son 4 yılda tarımda ciddi büyüme sağlandığını ifade eden Kadak, tarım sektörünün 2004 yılında yüzde 2.8, 2005'te yüzde 7.2, 2006'da yüzde 1.4, 2007'de yüzde -6.7, 2008'de yüzde 3.5, 2009'da ise yüzde 4.3 büyüme kaydettiğini aktardı. Kadak, 2007'deki düşüşün kuraklıktan kaynaklandığını söyledi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da tarım, su ve enerji konularının dünyayı ilgilendiren konular olduğunu belirtti. Tarımın önemli bir sektör olduğunu dile getiren Akaydın, fuarın Antalya halkına çok önemli faydaları olacağına inandığını söyledi.
"TÜRK MEYVE SEBZESİ KALİTELİ"
Almanya Federal Cumhuriyet Gıda Tarım ve Tüketici Koruma Bakanlığı adına Heyet Başkanı German Jeub, Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin hem ticari hem de yatırım bakımından son dönemlerde üst seviyede olduğunu söyledi.
Growtech Fuarı'nın çeşitlilik ve performans açısından çok önemli bir fuar olduğunu dile getiren Jeub, fuarın ikili görüşmeler açısından da çok büyük önem taşıdığını ifade etti. Jeub, fuarın inovasyon ve çeşitlilik açısından uluslararası fuarlardan birisi olduğunu, bu nedenle de çok sayıda Alman firmasının fuara katıldığını belirtti. Tarım sektörünün diğer sektörlerle kıyaslandığında daha istikrarlı bir sektör olduğunu dile getiren Jeub, "Küresel rekabet çerçevesinde giderek bir araya geliyoruz. Almanya'nın meyve sebze ithalatında Türkiye 27 bin ton ile 2. sırada yer alıyor. Türk meyze sebzesi kaliteli. Bu pazarların korunması yeni pazarların keşfedilmesi gerekiyor." diye konuştu.
ÇİFTÇİYE KEFİLSİZ KREDİ MÜJDESİ
Tarım Kredi Kooperatifler Merkez Birliği Genel Başkanı Bedrettin Yıldırım kredi kullanımı konusunda çiftçiye müjde verdi. Kooperatif olarak Ziraat Bankası ile işbirliği yaparak 10 milyar TL kredi kullandırdıklarını ifade eden Yıldırım, kooperatif olarak çiftçilere kefilsiz kredi kullandıracaklarının da müjdesini verdi.
NTSR Fuarcılık Genel Müdürü Serkan Tığlıoğlu ise Growtech Fuarı'nın düzenlenen 40 tarım fuarı içerisinde lider konumda olduğunu söyledi. Fuarda 420 katılımcının ağırlandığını, içerisinde başta Fransa, Almanya ve Yunanistan olmak üzere 21 farklı ülkeden de firmaların yer aldığını belirten Tığlıoğlu, fuarın 50 milyon doları aşan bir ihracat kapasitesi yaratması ve Türk firmaları için önemli gelir sağlamasını beklendiklerini söyledi. Tığlıoğlu ayrıca, küresel kriz nedeniyle bu yıl fuar kapsamında tarımda finans kaynakları konusunda da seminer düzenlediklerini ifade etti.
Törenin ardından Growtech Eurasia 2009 Tarım Ödülleri adı altında inovasyon kategorisinde Nanobiz şirketi adına Murat Kavruk'a, sera teknolojileri kategorisinde ise Ekotank Sıvı Depolama Sistemleri şirketi adına Mert Canbol'a ve Bimas Tarım adına da Fevzi Mustafa Ecevit'e ödülleri verildi.
EN İYİ DOMATESİ YETİŞTİREN ÇİFTÇİLER ÖDÜLLERİNİ ALDI
İhracata yönelik kaliteli ve sağlıklı üretimi teşvik etmek amacıyla yapılan '5. İhracata Yönelik Domates Yarışması' Antalya İhracatçılar Birliği işbirliği ile gerçekleştirildi. Üreticilerin bilinçlenmesi amacıyla dereceye giren ilk 5 ürüne zirai ilaç kalıntısı analizi de yapıldı.
Yarışmada Alanya Konaklı'dan Muharrem Yılmaz birinci olarak 1500 TL para ödülünün sahibi oldu. İkinci olan Alanya Konaklı'dan Havva Salimoğlu'na 1000 TL, üçüncülüğü elde eden Aksu Mandırlar köyünden Mustafa Aslan'a da 500 TL para ödülü verildi.