Bulunan fosil “Truva Canavarı” fosili mi ?

Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Bozköy'de, Hanaytepe Höyüğü yakınlarındaki sahilde yaklaşık 10 yıl önce bulunan hayvan fosilinin, Truva mitolojisindeki 'Truva Canavarı' olabileceği iddia edildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rüstem Aslan, Hanaytepe ve çevresinde yaptığı yüzey araştırmasında, Truva mitolojisinin kaynağı konusunda çok şaşırtıcı verilere ulaştıklarını söyledi. Sözkonusu fosilin, MÖ 6. yüzyılda bulunan ve üzerinde resimlerin, Herakles'in Truva Prensesi Hesione'yi Truva canavarından kurtarma sahnesinin anlatıldığı betimlemeye çok benzediğini belirten Aslan, "Bu fosil buluntusunu gözönüne alarak yaptığımız değerlendirmelerde, Homeros sonrası Truva mitolojisinde de Bozcaada'dan kayalıklarla gelen bir canavar yılandan bahsedilmektedir." dedi.
Doç. Dr. Aslan, destanı şöyle özetledi: "Romalı İmparator Agustus'un, Vergilius Aenas Destanı'nın Homeros'tan yaklaşık 700 yıl sonraki anlatımında, Akhalar'ın Truva Atı'nı kalenin önüne bırakıp gitmesinden sonra bunun bir hile olduğunu söyleyen Laokoon'a kimse inanmaz. Bunun üzerine tanrı Pesiodon'a bir boğa kurban etmek için Truva'nın kıyısına iner. Bu sırada Bozcaada'nın kayalıklarından çıkıp gelen yılan canavarı gören herkes kaçışır ama Laokoon'un iki çocuğu sunakta kalır. Oğullarını kurtarmak isteyen Laokoon sunağa gider ancak canavar, üçünü de boğarak öldürür. Daha sonra Akropolis'e doğru giden canavar yılan, burada kaybolur. Burada da hiç kuşkusuz, Homeros sonrası yeniden anlatılan Truva savaşı destanının biçimlenmesinde, Truva kıyılarında fosillerin de etkisi olmuştur. Özellikle Roma döneminde Truva ve çevresine yapılan yoğun turistik ve politik gezileri gözönüne getirirsek, denizci ve ziyaretçilerin Truva kıyısındaki fosilleri görüp bunlara mitolojik anlamlar yüklediklerini düşünebiliriz."