Kayısı dönerine büyük ilgi

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde bulunan Malatya Pazarı'nda satışa sunulan kayısı döneri vatandaşlardan büyük ilgi görüyor.

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde faaliyet gösteren Malatya Pazarı'nda satışa sunulan Kayısı Döneri vatandaşların ilgisini çekiyor. 7 yıldan bu yana kayısı üreticiliği yapan Mehmet Atabey kendi yetiştirdikleri Malatya yöresine ait ürünleri ilçede satışa sunduklarını bildirdi.

Dünya'da en çok kayısının üretildiği yerlerden biri olan ve kayısının başkenti olarak kabul edilen Malatya kayısısından onlarca çeşit ürün elde edildiğini belirten Atabey, “Kayısı atomu, doğal tedavi ilacı, pestil, kolonya, gün kurusu, lokum ve reçel gibi ürünlerin yanı sıra yaygınlaşmaya başlayan kayısı döneri büyük ilgi görüyor. Kayısı döneri kayısıların kaynatılmasından sonra ezilmesi ile elde ediliyor. Ezme haline getirilen kayısılar özel bir kovada iki gün bekletildikten sonra üzerine 5 türlü baharat ekleniyor. Şeker ve fındık ilave edilen döner kovadan çıkarıldıktan sonra hazır hale geliyor. Kayısı döneri döner bıçağı ile kesilerek servis yapılıyor. Saf karbonhidrat içerdiğinden hazır enerji kaynağı olan Kayısı dönerinin potasyum oranının da yüksek oluşu nedeniyle, Kalp Yetmezliği, Böbrek Hastalıkları, Hepatit ve Siroz tedavisinde oldukça etkindir” dedi.