İsviçre'den yabancıları zorda bırakacak karar!

İsviçre'de yabancılara uygulanan kriterler yeniden gözden geçirilerek yeni uygulamalar getiriliyor.

İsviçre'deki yeni uygulamayla yalnızca iyi entegre olduklarına kanaat getirilen, C tipi kimlik sahibi yabancılara vatandaşlık verilecek.

B tipi kimliği olan yabancılar İsviçre vatandaşlığını alabilmek için önce C tipi kimliği almak için müracaat edecekler. Yeni uygulamayla ülkeye iltica etmiş olanlara ya da geçici olarak oturum verilenlere vatandaşlık verilmeyecek.

İsviçre'de yalnızca vatandaşlık işlemleri değil, kantonlardaki mahalli idarelerde yabancılara verilen oturma izinleri için yapılacak işlemler de daha basit hale getirilecek. İsviçre hükümetinin yaptığı açıklamaya göre, ülkedeki bir yabancının vatandaşlık hakkını elde etmesi entegrasyonun son basamağına vardığı anlamını taşır ve bu kişi, bir yabancı için en kalıcı çözüm olan vatandaşlık hakkını talep edebilir.

İsviçre Federal Konseyine göre bir yabancı Federal İsviçre Anayasa'sını tanırsa, kamu güvenliğine ve düzenine riayet ederse ve ülkenin dilini iyi konuşabiliyorsa ya da en azından konuşmak için irade sahibi olduğunu gösteriyorsa, ekonomik hayatın da bir parçası oluyorsa gerçekten entegre olmuş sayılıyor.

Ancak yukarıdaki şartlarla birlikte İsviçre parlamentosu, vatandaş olmak isteyen yabancılardan ilaveten İsviçrelilerin hayat tarzlarını da tanımaları gerektiğini düşünüyor. Yani vatandaş olmak isteyen yabancıların İsviçrelilerle münasebetleri de, yaşadıkları bölgelerde sosyal hayata iştirakleri de sorulacak.