Beslenme alışkanlığının etkisi

Beslenme alışkanlığının çocuğun bedensel, duygusal ve sosyal gelişimini doğrudan etkilediği belirlendi.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Küçükali, ''Kahvaltının Eğitim Üzerindeki Etkisi'' konulu çalışma yaptığını belirterek, kahvaltı alışkanlığının çocukların eğitimdeki başarısını önemli ölçüde etkilediğini söyledi. Küçükali, ''Araştırmada, özellikle kahvaltı alışkanlığı olmayan öğrencilerin agresif, daha başarısız ve dikkat eksikliği olduğunu gördük'' dedi.

ÜST SINIFLARDA SORUN BÜYÜYOR


Üst sınıflara çıkıldıkça kahvaltı sorununun arttığını ifade eden Doç. Dr. Rıdvan Küçükali, şunları kaydetti: ''1. kademe eğitimde, 1'den 5'inci sınıfa kadar olan grup üzerinde araştırma yaptık. Alt sınıflarda kahvaltının daha sıklıkla, üst sınıflarda ise daha az yapıldığını gördük. Ortaöğretim, lise ve üniversite düzeyine çıktıkça bu oran korkunç derecede düşüyor. Düzenli beslenmeyen, kahvaltı alışkanlığı olmayan çocukların diğer çocuklara göre daha agresif, dikkat eksikliği yaşayan ve eğitimde başarısız olduğunu tespit ettik.''

BAKANLIK ÖNLEM ALMALI

Kantinlerde satılan fast-food yiyeceklerin beslenme literatürüne girmesiyle beslenme bozuklarının görüldüğünü kaydeden Küçükali ''Fast-food ürünlerin kalorisi diğer ürünlere göre 5 kat daha fazla. Bu da obeziteye neden oluyor. Milli Eğitim Bakanlığı bunu ayrıntılı olarak ele almalıdır. Ayrıca okullarda çocukların sağlıklı beslenmesi için kahvaltı verilmelidir” dedi.