Varlık barışında 24,5 milyar TL varlık beyan edildi

Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Adnan Ertürk, 'Varlık Barışı uygulamasıyla 12 Aralık itibariyle 24 milyar 542 milyon lira tutarında varlık beyan edildi' dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) "Gelir İdaresi ve Varlık Barışına İlişkin Uygulamalar-Sorunlar-Çözümler" konulu toplantıda konuşan Ertürk, elektronik beyanname uygulamasına geçilmesiyle birlikte artık beyannamelerin yüzde 99'unun elektronik ortamda alındığını, vergi ödemelerinin, internet bankacılığıyla, motorlu taşıtlar vergisi ve trafik para cezası gibi bazı ödemelerin de kredi kartıyla yapılabildiğini söyledi.

Küresel ekonomik krizin dünyada ve Türkiye'de büyümede yavaşlama ve reel sektörde durgunluğa yol açtığını ifade eden Ertürk, ekonomideki durgunluğun da bazı vergi gelirlerini, 2008 yılının son çeyreğinden itibaren olumsuz şekilde etkilemeye başladığını kaydetti.

İndirimli KDV ve ÖTV oranı uygulamalarının, piyasa verileri ve veri bankalarındaki beyanname bilgileri kullanılarak yapılan fayda maliyet analizleri sonucunda bu teşviklerin Mart-Haziran dönemindeki olumlu etkilerinin ikinci uygulama dönemi olan Temmuz-Eylül döneminde büyük ölçüde ortadan kalktığının tespit edildiğini belirten Ertürk, "Ekonomik krizin sürdüğü 2009 yılındaki toplam vergi gelirlerimize 2008 yılına kıyasla çeyrek dönemler itibariyle bakacak olursak, birinci çeyrekte eksi yüzde 5,2, ikinci çeyrekte eksi yüzde 3,7 seviyesinde seyreden düşüş trendi, üçüncü çeyrekte pozitife dönüşmüş ve yüzde 3,9 oranında artış göstermiştir. Yılın ilk aylarında bir önceki yıla göre kümülatif olarak önemli azalışlar söz konusu iken, Ocak-Ekim döneminde bu azalış yüzde 0,8 olarak gerçekleşmiştir" dedi.

Varlık Barışı uygulamasının, 31 Aralık 2009'a dek uzatıldığını ve kanunda bazı değişiklikler yapıldığını hatırlatan Ertürk, daha önce bilgi verme konusunda ketum davranan bazı ülkelerin yeni dönemde bilgi vermeye hazır olduklarını açıklamalarının, kanunun süresini uzatılmasında etkili olduğunu ifade etti.

Başkanlığın da gelişmeler üzerine yurt dışındaki mali kuruluşlardan vatandaşlara yönelik bilgileri elde etme çalışmalarını hızlandırdığını belirten Ertürk, Türkiye ile İsviçre arasındaki kapsamlı bilgi değişimine olanak tanıyan "Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması"na göre Türkiye'nin bilgi taleplerinin önceki dönemlerde olduğu gibi bazı gerekçelerde reddedilmesinin söz konusu olmadığını anlattı. Varlık Barışı uygulamasıyla 12 Aralık itibariyle 24 milyar 542 milyon lira tutarında varlık beyan edildiğini aktaran Ertürk, bu tutar üzerinden 826 milyon lira vergi tahakkuku gerçekleştiğini ve bu tutarın 442 milyon lirasının tahsil edildiğini, toplam beyan edilen varlıkların 14 milyar 832 milyon lirasının, ilk dönem uygulamasından geldiğini kaydetti.