CHP: Danıştay kalsın, Bülent Arınç gitsin

CHP sözcüsü Mustafa Özyürek, Bülent Arınç'ın “Bayramdan sonra ne Danıştay kalacak ne Bülent Arınç” sözlerini, hükümetin Danıştay'ın elini kolunu bağlamaya dönük ...

CHP: Danıştay kalsın, Bülent Arınç gitsin
CHP sözcüsü Mustafa Özyürek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Bayramdan sonra ne Danıştay kalacak ne Bülent Arınç” sözlerini, hükümetin Danıştay’ın elini kolunu bağlamaya dönük bir hazırlık içinde olduğu şeklinde yorumladı. Danıştay‘ı işlevsizleştirecek bir değişikliğe izin vermeyeceklerini söyleyen Özyürek, şu mesajları verdi:

AKP ADALETTEN RAHATSIZ: AKP yargıdan adeletten her zaman rahatsız olmuştur, olmaktadır. Çünkü kendini hukuka, kurallara bağlı hisssitmiyor. ‘Madem mecliste çoğunluğum var, öyleyse ben ne dersem onun gereği yapılmalıdır. Benim yaptığıma yargı engel olmamalıdır. Anayasa Mahkemesi de Danıştay da, Yargıtay da engel olmamalıdır’ gibi bir anlayışı var.

İMAM HATİP KARARI İŞLERİNE GELMEDİ: Danıştay’ın katsayı kararı AKP’nin işine gelmedi. Başbakan ‘Danıştay kararı idelojiktir’ suçlamasını yaptı. Arınç hızını alamadı ‘Bayramdan sonra Danıştay yok’ dedi.

ANAYASA’YA GÜÇLERİ YETMEZ: AKP’nin Danıştay’ı kaldırmaya gücü yetmez. Bunun için Anayasa değişikliği gerekir. Anayasa değişikliğine de güçleri yetmez. Kaldı ki, bütün çağdaş ülkelerde var olan mahkemedir, Danıştay.

ELİNİ KOLUNU BAĞLAYACAKLAR: Yargı idarenin yanlışını denetliyor ve gerektiğinde ‘dur’ diyor. Şimdi bu işleyişten son derece rahatsızlar. Ve Danıştay’ın elini kolunu bağlamak istiyorlar. Bayramdan sonra herhalde Danıştay’ın yetkilerini kısmak ve yürütmeyi durdurma konusundaki kararlarını engelemeyen bir düzenleme getireceklerdir. CHP olarak biz bunu engellemek için elimizden geleni yapacağız. Çünkü biz idarenin mutlaka yargı denetimine tabii olması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca hukuka ve Anayasa’ya aykırı bir düzenleme yaparlarsa bunu Anayasa Mahkemesi’ne de götürürüz. Görevinden alının memurların İdare Mahkemesi’nden aldıkları kararların gereklerini yerine getirmeyen AKP, Danıştay’ın bu halinden bile rahatsızdır.

ARINÇ GİDECEK: Kuvvetler ayrılığına göre bir yargı elbette olacaktır. Ama bunun göstermelik olmasını istiyorlar. AKP’nin her dediğini onaylayan bir Danıştay olsun. Görünüşte var olan ama eli kolu bağlı bir Danıştay istiyorlar. Danıştay’ın kalması için her türlü olanağımızı kullanırız, tam yetki ile görevde kalmasını isteriz. Ama Bülent Arınç’ın gitmemesinden de memnun oluruz. Danıştay kalsın Arınç gitsin.”