Grip narenciye üreticisine yaradı

Çukurova bölgesinde üretilen narenciyeyi dalında satan çiftçinin yüzü gülüyor. Limon, portakal ve mandalina beklenenin üzerinde talep gördüğü öğrenildi.

Son günlerde C vitaminine olan ihtiyaç nedeniyle çiftçi, hem iç hem de dış pazardan gelen talepleri karşılamaya çalışıyor. Üretici; dalında limonu 50-70, portakalı 30-40, mandalinayı 50-70 kuruş arasında değişen fiyatlarla satıyor.

Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mutlu Doğru, narenciyede rekolte ve piyasada oluşan fiyatların üreticileri memnun edecek düzeyde olduğunu söyledi.

Doğru, "Dünya gündemindeki domuz gribi salgını nedeniyle de C vitamini kaynağı olan narenciyeye talep arttı. İç tüketim de arzu edilen seviyelere ulaşıyor." ifadelerini kullandı.

Geçmişte Rusya ile yaşanan gümrük problemlerinin artık yaşanmadığını aktardı. Doğru, "Arjantin'de yaşanan don olayı ve İspanya'da ki sel felaketi gözleri Çukurova narenciyesine sevindirdi. Üretici de ihracatçıda gidişattaın memnun." dedi.

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi çiftçi Cahit İncefikir, yaklaşık 500 dönümlük portakal bahçesindeki ürünleri 330-350 kuruş arasında değişen fiyatlarla sattı. Limondaki rekolte artışının boyutları küçülttüğüne dikkat çeken İncefikir, "İhracatçımız Rusya'ya limon satarken küçük boyutlar nedeniyle sıkıntı yaşadı. Ancak, dünyada yaşanan afetler nedeniyle limona talebinin katladı. Bütün ürün satıldı." diyor.

"Çiftçiler olarak bu yıl iyi kazandık." diyen İncefikir, emeğinin karşılığını bu yıl aldığına inanıyor.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen ise narenciyeye talebin fazla olduğunu belirterek, mandalina çeşitlerine talepte gözle görülür bir artış olduğunu aktardı.

Girmen, "Hem talebin fazla olma hem de bazı çeşitlerde üretimin eksik kalması nedeniyle fiyatlar, çiftçiyi memnun edecek düzeyde." dedi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis ise grip salgınının fiyatlara da yansıdığını vurgulayarak, "Limon 50-70, portakal 30-40, mandalina 50-70, Greyfurt 35 ve 70 kuruş arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Kalite ve ürünün albenisine göre de fiyatlar değişiyor. Geçmiş yıllara oranla çiftçi fiyatlardan memnun." ifadesinin kullandı.

Ziraat Mühendisi Şaban İş ise gribin ilacının C vitamini olmasına rağmen, narenciyenin Türkiye'de tüketiminin çok düşük olduğuna dikkat çekti. İş, "Ülkemizde kişi başına yıllık narenciye suyu tüketimi ortalama 2 litredir. Yıllık ortalama narenciye tüketimi ise 15 kilogram civarında. Bu rakamlar sağlıklı bir toplumun oluşması için çok düşük." değerlendirmesini yaptı.