Çin'de iş yapacaklara 10 altın kuralı

Yıllık itahalatı 1.20 tirilyon doları aşan Çin'de iç tüketimi artırmaya yönelik paketler bir biri ardına açılanıyor.Büyük gruplardan sonra KOBİ'lerimizde üretimini bu ülkeye taşımaya başladı.

Yıllık itahalatı 1.20 tirilyon doları aşan Çin’de iç tüketimi artırmaya yönelik paketler bir biri ardına açılanıyor.Büyük gruplardan sonra KOBİ’lerimizde üretimini bu ülkeye taşımaya başladı.İhracat ve İthalatta cazip fırsatlar sürüyor.

PARA dergisi Çİn'de iş yapmanın püf noktalarını araştırdı.Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler adeta yeni bir dönem yaşanıyor.Oysa çok değil birkaç yıl önce birliklerimiz,derneklerimiz,bu ülkeye adeta savaş açmıştı.Çin’in ucuz mallarının haksız rekabet oluşturduğunu bu ülkeye karşı anti damping duvarları örülmesi gerektiğini iddia ediyorlardı.Şimdi stratejimi değiştirdiler? Ya da Çinli işadamları Türkiye’yi yeni mi keşfetti?

Çin’de iş yapan firma sayısı 2 yıl öncesine kadar 100’ün altında iken şimdilerde ise bu sayı Şangay Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği’nin kayıtlarına göre 250’yi aşmış durumda.Yıllardır işi sadece ithalatla sınırlı tutanlar artık Çin’e ihracat yapıyor,hatta orada üretim yapmanın yollarını arıyorlar.

DANIŞMADAN İŞ KOYULMAYIN


Peki bu dönemde Çin’le nasıl iş yapılır? Bu noktada büyük şirketler açısından sorun yok gibi görünüyor.Çünkü onlar muazzam güçleriyle istediklerini zaten elde etme kabiliyetlerine sahip.Ülker’den Sabancı’ya,Sanko’dan Koç’a hepsinin temsilcilikleri var.hatta bazıları büyük ölçekli üretim yapıyor.

Ancak iş KOBİ’lere geldiğinde sıkıntılar başlıyor.Kısıtlı imkanlara sahip KOBİ’lerin kolay gidebildiği yer değil Çin.Üstelik kültürü çok farklı bir ülke yanlış atılabilecek bir adımın bedeli çok ağır olabilir.Örneğin Pekin’de Türk girişimci tarafından 400 bin dolara açılan bir baklava mağazası 3 ay için de iflas etmiş.Nedeni ise küçük bir araştırma ile tesbit edilebilecek bir yanlış adım.Çünkü Çinliler tatlı sevmez ve yemez.Bu küçük bilgiyi öğrenmek için kahin olmaya gerek yok.Küçük maliyetlerle yapılabilecek bir pazar araştırması ya da uzmanlara danışarak işe koyulmak sizi çok büyük kayıplardan kurtarabilir.

ÇİN'DE İŞ YAPMANIN 10 ALTIN KURALI


- Çinlilerle buluştuğunuzda sadece tokalaşın öpmeyin.Onlarla tartışmayın ve elle temas etmeyin.Çünkü Çinliler için çok onur kırıcıdır.

-Kartvizitinizi mutlaka iki elinizle tutarak verin.Karşınızdaki kişinin kartvizitini asla bakmadan cebinize koymayın.Yazı yazarken asla kırmızı kalem kullanmayın.

-Çin’de güven unsuru çok önemlidir.İlişki kurarken bir takım dostluk ritüelleri,yemeler içmeler çok yaygın iş yapmanın bir parçasıdır.

-Daha önce irtibatta olduğunuz bir firmaya hediye vermeniz gerekiyorsa,Türk kültürünü yansıtan lüle taşından pipolar,nazar boncuğu,işlemeli bakır tabakları tercih edebilirsiniz..Saat,ayakkabı türü hediyeler vermeyin ,bunlar Çin kültüründe çok ter etki yaratacak negatif hediyelerdir.

-Biz Akdeniz insanı olduğumuz için hemen konuşup işi bitirelim diyoruz.Ancak Çinliler öyle değil.Bir kez anlattığın şeyi döner 20 kez yine anlatır bıkmadan dinleyeceksin.Bıkarsanız pazarda iş yapamazsınız.

-Çin’de bir anlaşama imzalamak için üç saniyelik bir iş.Ancak o iş bitene kadar günlerce müzakere edebilirsiniz.Size bir çok yemek ısmarlarlar.Hatta yaptıkları ikramın altında ezilebilirsiniz.Çinliler bunu sizi tanımak için yaparlar.Tanıdığına emin olduğunda da bir anda anlaşmayı imzalar.

-Çinli gelip mal almaz.Malı onun ayağına götürmelisiniz.Çünkü mutlaka malı görmek dokunmak isterler .Bıkmadan usanmadan Çin’deki fuarlara katılmanız yararlı olacaktır.

-Çin’dee başınız ağrımadan iş yapmak istemiyorsanız mutlaka danışmanlık hizmeti alın.Kontrat hazırlayın ve ona göre iş yapın.Avukatınıza danışmadan her hangi bir anlaşmaya imza atmayın.

-Çin,muhatabının ülkesinde temsilciliğide olsun ister.Üründe bir sorun çıktığında muhatabını hemen karşısında görmek ister.

-Çin pazarında sabretmenden,para harcamadan kazanmak zor.Avukatınız dışında tercümanınıza,fuarlara para ödeyeceksiniz.

ÇİN KÜLTÜRÜNÜ TANIYIN

İş Bankası Çin Halk Cumhuriyeti Şanghay Temsilcisi Tunç Türker,öncelikle kültürü çok farklı olan bu ülkenin iyi tanınması gerektiğini vurguluyor.Çünkü Çin pazarını yeterince tanımadan hareket eden işadamları bazen aşılamayacak problemlerle karşı karşıya kalabiliyor.Örnek olarak da ülkedeki telif hakları ve ürün kopyalamasını gösteren Türker,ülkede bu olay başlı başına bir sorun diyor.Fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması için imzalanan Bern konvansiyonu kapsamında tescil ve patent yapılması bazen yeterli olmuyor.

UYGUN PARTNER BULUN


Yaklaşık 10 yıldır Şanghay’da bulunan garanti Bankası Şanghay Baştemsilcisi Noyan Rona,Çin pazarına girme planı yapan Türk girişimcilere önemli uyarılarda bulunuyor.Rona öncelikle iş yapılacak Çinli firmaların iyi tanınması gerektiğini vurguluyor.’’Partnerinizi iyi tanıdıktan sonra ilgilendiğiniz sektörle ilgili mevzuatlara dikkat edin.Hazırlıklarınız iyi yaparsanız bilgi eksikliği yada Çin mevzuatına yabancılıktan kaynaklanabilecek sorunları baştan aşmış olursunuz’’.

EN ÇOK TALEP EDİLEN ÜRÜNLER


Uzmanlara göre,Çin’e ileri teknoloji ürünü pazarlamak şimdilik mümkün değil.

İşlenmiş mermere ve doğaltaşa çok talep var.Hatta sektör temsilcilerine göre bu yıl doğaltaş sektörünü Çin kurtardı.Genelde balık ve fıstık yağlarının tercih edildiği Çin’de şimdi zeytinyağı modası başlamış durumda.

Doğal ve sağlıklı beslenmeye önem veren Çinli tüketiciler bu doğrultuda meyve bitki çaylarına yoğun ilgi gösteriyor.Fındık ve mamulleri,kuru meyveler gibi geleneksel ürünlerimizde ilgi var.

Yüksek gelir grubuna hitab edebilecek kalitedeki konfeksiyon ürünleride her zaman ilgi görüyor.
Çin'de makine ihracatımızda artmaya başladı.2008’de Türkiye’den bu ülkeye 45 milyon dolarlık makine satılmış.

FUARLARA KATILIN

1997'de Hong Kong'a giderek dış ticaret firması kuran ve yıllarca Çin'in çeşitli şehirlerinde faaliyetlerde bulunan İrfan Karslı'ya göre,bu ülkede ticaret yapmanın en kestirme yolu oradaki fuarlara katılmaktan geçer.Bu konuda sadece Çin değil dünyanın en büyük fuarı olan kanton fuarını gösteriyor.

Söz konusu fuar,ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez düzenleniyor.Hemen her sektörden üretici ve ihracatçı firmaların katıldığı Kanton fuarı'nda Çin'in ihraç ettiği 100 binden fazla ürün sergileniyor.

ÇİN'İN EN POPÜLER TİCARET SİTELERİ

Hızlı,kolay ve düşük maliyetli ticaret yapmak istiyorsanız B2B ( şirketler arasındaki elektronik ticaret ) sitelerine göz atabilirsiniz.B2B sitelerinde ürün ve firma ilanı vererek çok düşük maliyetle reklam ve tanıtım yapmakta mümkün.İşte Çin menşeli belli başlı B2B siteleri:

Alibaba ( www.alibaba.com ) : Dünyanın en çok ziyaret edilen B2B sitelerinden biri.Üyelerine elektronik ticaret imkanı sağlayan sitenin beredeyse tüm ülkelrde 12 milyon üyesi var.

Texibdex ( www.texindex.com ) : Tekstil alanında faaliyet gösteriyor.İngilizce ve Çince dil seçenekleri var.

Made-in-China ( www.made-in-china.com ) : Çin'den ithalat yapmak istiyorsanız bu site tam size göre.

Busytrade ( www.busytrade.com ) : 1.5 milyondan fazla üyesi var.Bunların 300 bini Asya dışından.Dili İngilizce