İsrail ABD'yi kızdırdı

İsrail'in Doğu Kudüs'te 900 yeni konut yapılması kararı ABD'de tepkiye neden oldu.

İsrail ABD'yi kızdırdı
ABD, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki bir Yahudi yerleşiminde 900 ek konut inşasına onay veren İsrail'i sert bir şekilde eleştirdi.

Amerikan yönetimi İsrail'i barış sürecini zorlaştırmakla suçladı. Başkan Barack Obama'nın sözcüsü Robert Gibbs, İsrail'in Doğu Kudüs'te 900 yeni konut yapılmasına yeşil ışık yaktığını hatırlattı ve bu karardan "üzüntü duyduklarını" ifade etti.

Sözcü, "Biz müzakereleri canlandırmaya çalışırken, İsrail bu tür hareketlerle işimizi zorlaştırıyor" dedi. İsrail, Kudüs'ün Gilo mahallesinin genişletilmesine onay vermiş bulunuyor.  İsrail Planlama ve İnşa Komitesi'nin kararı, 1967 savaşı sırasında İsrail'in ilhak ettiği ve Kudüs belediyesi sınırlarına dahil ettiği Gilo yerleşim merkezinin genişlemesini öngörüyor.  İsrail'in işgali altındaki topraklarda inşa edilen yerleşim merkezleri uluslararası hukukta ''yasadışı'' olarak kabul ediliyor.

İsrail medyası, geçen hafta Washington'un İsrail hükümetinden Gilo'daki yerleşim inşaasını dondurmasını talep ettiğini, bu talebin ise reddedildiğini yazmıştı. Talebin ABD Başkanı Barack Obama'nın Orta Doğu özel temsilcisi George Mitchell tarafından Başbakan Binyamin Netanyahu'ya iletildiği bildiriliyor. İsrail Ordu Radyosu'na göre, Netanyahu Amerikalı yetkiliye, Kudüs'ün bir parçası olarak nitelediği Gilo'yla ilgili işlemler konusunda hükümetin tasarrufta bulunmasına gerek olmadığını söyledi.

Filistin yönetimi, yerleşim merkezlerinin inşaası durmadığı sürece barış süreci müzakerelerine dönmeyeceğini söylüyor. İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, izin verilen alanda inşaat çalışmalarının 3-4 yıldan önce başlamasını beklemediklerini açıkladı. ''Peace Now - Barış Şimdi'' adlı bir sivil toplum örgütü kararı kışkırtma olarak niteledi. Örgütün yetkililerinden Hagit Ofran, ''Bu gelişme Amerikalılar, İsrailliler ve Filistinliler arasında müzakereleri başlatmaya ilişkin ilerlemeyi baltalama niyeti taşımaktadır'' dedi.

Gilo'ya ilişkin açıklama Netanyahu'nun işbaşına gelmesinden bu yana işgal altındaki topraklarda en kapsamlı inşaat onayı.. Filistin lideri Mahmud Abbas'ın bir sözcüsü, onayı ''İsrail'in barışa hazır olmadığının kanıtlanması'' olarak niteledi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı da, Gilo'ya ilişkin karara karşı olduğunu açıkladı. Bakanlık açıklamasında, ''Güvenilir bir barış anlaşmasının Kudüs'ün tarafların paylaştıkları bir başkent olması gerekir. Doğu Kudüs'te işgal altındaki topraklarda yerleşim merkezlerinin genişletilmesi anlaşmayı zorlaştırmaktadır'' dedi.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki işgal edilmiş bölgede bulunan 100'den fazla yerleşim merkezinde 500 bin civarında Yahudi yaşıyor.