Kaçmaz ve Eminağaoğlu'nun meslekten ihraçı istendi

Adalet Bakanlığı müfettişleri, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı, Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın meslekten ihraçları istendi.

Kaçmaz ve Eminağaoğlu'nun meslekten ihraçı istendi
Bakanlık, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in “olur” kararıyla, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) gönderdiği soruşturma dosyalarında, Eminağaoğlu ve Kaçmaz’ın 2’şer kez meslekten ihracını istedi. Müfettişler, Kaçmaz ve Eminağaoğlu hakkında birden fazla dosya nedeniyle ceza davası açılması istemiyle de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.
Adalet Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda “usulsüz dinleme” incelemesi yaptırtan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘Kayıp Trilyon’ davasında yargılanmasına karar veren Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kaçmaz hakkındaki raporda, bir meslekten ihraç, iki yer değiştirme cezası verilmesi talebinde bulundu. Disiplin hükümlerine göre, iki yer değiştirme cezası, bir ihraç kararına denk geldiğinden, müfettişler, Kaçmaz hakkında iki kez meslekten ihraç talebinde bulunmuş oldu. İhraç taleplerini HSYK karara bağlayacak.

HAKLARINDAKİ SUÇLAMALAR

Müfettişler, Kaçmaz hakkında dört ayrı dava açılmasını da istedi. Adli soruşturma talepli soruşturma dosyaları, Ankara Başsavcılığı’na gönderildi. Buna göre; dosya, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edilecek. Mahkeme, Kaçmaz’ın yargılanmasına karar verirse, dosya bu kez Yargıtay’a gelecek ve Kaçmaz, Yargıtay’da hapis cezası istemiyle yargılanacak. Kaçmaz’ın kaç ayrı davada yargılanacağına da ağır ceza mahkemesi karar verecek.

Raporda, Kaçmaz’ın “hürriyeti tahdit, evrakta sahtecilik, izinli, raporlu veya sevkli olmadığı halde görev yerini terk etmek, tavassut sonucu karar vermek ve görevini tarafsız yapamayacağı” iddialarıyla ceza ve disiplin yönünden soruşturulması istendi. Kaçmaz’a “Davranışlarıyla görevini doğru ve tarafsız yapamayacağı kanısı uyandırdığı, adli yargı adalet komisyonu ve ağır ceza mahkemesi başkanı sıfatlarına yakışmayacak hareket ve ilişkilere girdiği, mesleğin şeref ve nüfuzu ile şahsi onur ve saygınlığını yitirdiği” suçlamasının yöneltildiği raporda, gazetecilere haber yapmaları için bilgi sızdırdığı da öne sürüldü.

Kaçmaz’ın suç sayılan eylemlerinden bazıları şunlar: “Ergenekon soruşturması kapsamında ele alınan bazı görüşmeler ve eylemler. Okyanus Operasyonu kapsamında telefonu dinlenen bir başsavcıya dinlendiğini bildirmek. Tapu çetesinin serbest bırakılmasında görev suçu işlemek. İstanbul’da ve Bodrum’da olduğu dönemlerde, Ankara’daymış gibi evrak düzenletmek. Gazetecilere, gizli soruşturmalarla ilgili bilgi vermek. Cumhurbaşkanı Gül, Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek, gazeteci Şamil Tayyar gibi isimlerle ilgili usulsüz işlemlere imza atmak. Basına açıklama yapmak.”

KAÇMAZ'DAN KARŞI DAVA

Kaçmaz, ise raporlara karşı idare mahkemesinde dava açacağını belirtti. Eminağaoğlu hakkındaki raporda da 1 meslekten ihraç, 2 yer değiştirme (Disiplin hükümlerine göre, iki yer değiştirme cezası, bir ihraç kararına denk geliyor), 3 adli soruşturma talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Adli soruşturmaların gizliliği ihlal, yargıyı etkilemeye teşebbüs ve Dernekler Kanunu’na muhalefet suçlamalarını içerdiği anlaşıldı.
Kaçmaz gibi, Eminağaoğlu hakkındaki talebi de HSYK karara bağlayacak. Bakanlık, Eminağaoğlu hakkındaki ceza davası açılmasını da istedi. Eminağaoğlu hakkındaki bu talep önce Ankara Ağır Ceza Mahkemesi, sonra Yargıtay tarafından değerlendirilecek. Eminağaoğlu’na, “Davranışlarıyla görevini doğru ve tarafsız yapamayacağı kanısı uyandırdığı, sıfatlarına yakışmayacak hareket ve ilişkilere girdiği, mesleğin şeref ve nüfuzu ile şahsi onur ve saygınlığını yitirdiği” suçlamaları yöneltildi. Eminağaoğlu, “Cumhuriyet mitinglerine katılmak, izinsiz basına açıklama yapmak, mesai saatleri içinde görev yerinde bulunmamak, bazı Ergenekon zanlılarıyla görüşmeler yapmak, yargıyı etkilemeye çalışmak” gibi gerekçelerle suçlanıyor.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin de sorular üzerine, “Yeni bir durum değil. 2008’de başlamış bir soruşturma. Bizim Teftiş Kurulu ve Ceza İşleri Genel Müdürlüğümüz kendi işlemlerini bitirip ilgili başsavcılığa göndermiş. Bundan sonra süreç bağımsız yargıda işleyecek. Hep beraber takip edeğiz” dedi.

HAKİM KAÇMAZ: ERDOĞAN VE GÜL İÇİN KARAR ALDI

Hâkim Osman Kaçmaz’ın imzası olan tartışmalı kararlardan bazıları şöyle:
“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Abdullah Öcalan’dan “sayın” diye söz ettiği gerekçesiyle başlatılan soruşturmada verilen takipsizlik kararını kaldırdı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘Kayıp Trilyon’ davasında, görev süresi bitmeden yargılanması gerektiği. (Gül’den şüpheli olarak bahsettiği karar nedeniyle eleştirildi)

Ö.F.EMİNAĞAOĞLU: KAPATMA DAVASI ve  367. MADDE OLAYI

Eminağaoğlu’nun gündeme getirdiği karar ve olaylar ise şöyle: “Hrant Dink’in, Yargıtay tarafından suç sayılan yazısında suç unsuru olmadığı. Taş atan çocuğa ateş açıp bir kişiyi öldüren uzman çavuşun beraatinin yanlış olduğunu söyledi. Ak Parti’nin kapatılması istemiyle açılan davanın hazırlığını yaptı. 367. madde krizinin mimarlarından oldu. Cumhuriyet mitinglerinde etkin rol oynadı. Evi aranan, kapatma davasını yürüten eski Başsavcı Kanadoğlu’nun evine giderek destek açıklaması yaptı.”