Yuan'ın artması Amerika'yı sevindirdi

Amerika, Çin para birimi Yuan'ın daha fazla yükselmesini istedğini belirtti

Yuan'ın artması Amerika'yı sevindirdi
ABD, Çin para birimi yuanın son yıllarda değer kazanmasından memnun olduğunu, ancak daha fazla yükselmesini istediğini bildirdi.

Çin'i ziyaret eden ABD Ticaret Bakanı Gary Locke, Çin'in ihracatının neredeyse üçte birinin yapıldığı güneydeki Guangdong bölgesinin başkenti Guangzhou'da düzenlediği basın toplantısında, ''Şimdiye kadar yuanın değer kazanmasından memnunuz ancak, bu alanda daha fazla ilerlemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

Çin, Temmuz 2005'te yuanın değerini dolara karşı yüzde 2,1'e kadar artırmış, daha sonra tedricen yüzde 19 kadar değer kazanmasına izin vermiş, küresel ekonomik krizin etkilerini artırması üzerine ihracatçılarına yardımcı olmak için geçen yılın ortasında yuanı dolara yeniden sabitlemişti.

Hangzhou'da yarın ABD Ticari Temsilcisi Ron Kirk ile Çin Başbakan Yardımcısı Wang Qishan ile bir araya gelecek olan Locke, toplantının, ABD Başkanı Baracak Obama'nın gelecek ay Çin ziyaretinde Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile yapacağı görüşmede, ''iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin ilerlemesinin ve önemli düzelmelerin sağlanmasının önünü açmasını beklediğini'' belirtti.

Enerji işbirliğinin iki lider arasındaki en önemli gündem maddesi olacağını söyleyen Locke, ABD yönetiminin ucuz Çin lastiğine uygulanan gümrük vergisini artırma kararının da görüşmelerde değerlendirileceğini ifade etti.