Kardeş şehir protokolleri

Türkiye ile Suriye arasında son yıllarda aradaki komşuluk ilişkilerin geliştirilmesiyle bir çok anlaşmaya imza atılırken, vizesiz geçişlerle bu doruk noktaya taşındı. İki ülke arasında bu gelişmeler Suriye ile sınır vilayetleri arasında kardeş şehir protokolleri imzalanıyor, yatırım iş birliği artmaya başladı.

Sınır illerinin Ticaret ve Sanayi Odaları ise Suriye ile ticarete hız vermek için yürüttüğü çabalar meyvelerini vermeye başladı. Bu çerçevede Güneydoğu Anadolu Projesinin (GAP) merkezi olan Şanlıurfa'nın Ticaret ve Sanayi Odası çeşitli vesilelerle Suriye'ye bir ayda üç ayrı iş gezisi gerçekleştirerek ihracat bağlantıları kurma ve karşılıklı yatırım fırsatlarından yaralanma noktasında önemli mesafe aldı.
Suriye'nin Rakka vilayetinden gelen yetkiler, Şanlıurfa Ticaret Sanayi Odası aracılığı ile ülkelerinde kiralık arazilerle ilgili çeşitli fırsatları anlatmak için zaman zaman çiftçiler, işadamlarıyla bir araya geliyor. Sulu tarım yapma imkanlarının bulunduğu Suriye'nin Rakka Dizor illerinde 1 yıllığına dönüme 7 TL'ye kiralama imkanı sunan Suriye, devlet arazilerini 45 yıllığına Şanlıurfalılara açmak için davet üstüne davet gerçekleştiriyor.
Görüşmelerden biri de Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sabi Ertekin, Şanlıurfa'da organik tarım konusunda isim yapan Uludağ şirketinin yetkilisi İbrahim Uludağ ve Suriye'nin arazi kiraya verme konusunda yetkili olan Baheya Talal arasında geçti. Bayan Talal, Suriye'nin Rakka, Dizor vilayetlerinde sulu tarım yapılacak araziler konusunda ŞUTSO Başkanı Ertekin'e ve Şanlıurfa'da organik tarım yapan İbrahim Uludağ'a arazi yapısından miktarına, su ile arasındaki mesafeden verimliliğine, dönüme ne kadar kiralama yaptıklarından en fazla kaç yıllığına kiralama yapabildiklerine kadar her şeyi aktardı.Türkiye ile Suriye arasında son yıllarda yaşanan gelişmelerin ardından "Artık tek devletiz" diyen Talal, arazi kiralama bedelinin ülkelerinde çok ucuz olduğunu, hiçbir senet olmayacağını kefilin ise devlet olarak kendilerinin olacağını aktardı. Suriye'de devletin çok geniş tarım arazisinin bulunduğunun altını çizen Tala "Yeter ki gelin çiftçilik yapın. Yeter ki gelin yatırım yapın" dedi.
Görüşme öncesinde Suriye'ye yaptıkları iş gezilerinde devletin tarım arazilerini çok ucuza kiraya verdiğini öğrendiklerini hatırlatan organik tarım konusunda Şanlıurfa'da Türkiye'de isim yapan İbrahim Uludağ, 3 bin dönüm arazi kiralama konusunda hafta içinde Rakka'ya gitti. Şanlıurfalı Eyüp Önkol da 6 bin dönüm arazide pamuk üretimi yapmak için Suriyeli yetkililerle görüşmelerini sürdürdüğünü belirtti.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin de meclis üyelerini, çiftçileri ve iş adamlarını bilgilendirmek için Suriye'de arazi kiralama konusunda yetkili ve aynı zamanda uzman olan Baheya Talal ile odada toplantı yaptıklarını belirtti. Toplantının ardından Suriye'de arazi kiralama konusunda birçok Şanlıurfa'nın harekete geçtiğini ifade eden ŞUTSO Başkanı Ertekin, Suriye ile ilişkilerin üst seviyeye çıkmasıyla çok güzel gelişmelerin yaşandığı sözlerine ekledi.