ATO'da 'Siber Vatan Ve Savunma Ulusal Çalistayi' Yapildi

Ankara Ticaret Odasi (ATO) ile Türk Mühendis ve Mimarlar Odasi Birligi (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odasi (EMO) Ankara Subesi is birliginde “Siber Vatan ve Savunma Ulusal Çalistayi” gerçeklestirildi.

ATO'da 'Siber Vatan Ve Savunma Ulusal Çalistayi' Yapildi
Ankara Ticaret Odasi’nin Elektrik Mühendisleri Odasi (EMO) Ankara Subesi ve birlikte düzenledigi “Siber Vatan ve Savunma Ulusal Çalistayi”, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan, Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskan Yardimcisi Yavuz Emir Beyribey ve Elektrik Mühendisleri Odasi Ankara Sube Baskani Prof. Dr. Seref Sagiroglu’nun katilimiyla ATO Baskani Gürsel Baran’in ev sahipliginde yapildi.

Burada bir konusma yapan ATO Baskani Gürsel Baran, bilgi ve iletisim teknolojilerindeki gelismelerle birlikte, devletlerin güvenlik politikalarinin da dönüsüme ugradigini ve vatan savunmasinin degistigini belirterek, “Egemenlik ve bagimsizligimiz için tipki gerçek dünyada oldugu gibi dijital dünyada da savunmayi saglamak durumundayiz” dedi.

Vatan siniri tanimi ile birlikte savunma araçlarinin da farklilastigini kaydeden Baran, “Bundan yüz yil önce tankla, tüfekle, süngüyle vatan savunulabiliyorken, bugün topyekûn savunma için bilgisayarlar, kodlar ve yazilimlar da devrede” diye konustu.

Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan, dijital dönüsüm olgusunun bir seçim degil bir zorunluluk oldugunu ifade ederek, bugüne kadar yapilan dogru ve yerinde yatirimlarla güçlü yapilarin devam ettirildigini söyledi.

Sayan, “Dünya Ekonomik Forumu’nun raporlarina baktigimiz zaman 2022 Küresel Risk Raporu’na göre siber saldirilar, iklim degisikligi ve salgin sonrasinda en büyük küresel risklerden bir tanesi. Üçüncü büyük küresel risk olarak görülen ve hayati yapilari islemez hale getirmek, korku yaymak, ülkelerin itibarini zedelemek gibi sonuçlari olan siber saldirilar her 11 saniyede bir gerçeklesiyor” dedi

Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskan Yardimcisi Yavuz Emir Beyribey de yaptigi konusmada ülkelerin sadece cografi sinirlari, topraklari, kara sulari ya da hava sahalari tarafindan temsil edilmedigini belirterek, bilisim sistemlerinin önemine degindi. Beyribey, kritik altyapilarin çalismasini saglayan bilisim sistemleri ve telekomünikasyon agi gibi yapilarin, buradan üretilen kritik verilerle dijital ülkeleri olusturarak siber uzayin bir parçasi haline getirdigini söyledi.



Yeni çagda fiziksel mesafelerin siber saldirilarda bir etkisi olmadigini kaydeden Beyribey, “Asker, silah, bomba, füze yok. Siber savaslarda artik savaslar ve saldirilar sessiz. Siber uzay artik 5. savas ortami olarak ülkelerin ulusal güvenliginin en önemli bileseni haline geldi. Yeni teknolojilerin gelmesiyle beraber bu saldirilara karsi savunmamiz artiyor ama bu yeni teknolojiler gelisirken saldirganlarin da elini kolaylastiriyor. Biz de güçlü Türkiye yolunda, bütün kurumlarla koordineli olarak Türkiye’nin siber güvenlik gücünü artirma hedefinde emin adimlarla ilerliyoruz” ifadelerini kullandi.

Elektrik Mühendisleri Odasi (EMO) Ankara Sube Baskani Prof. Dr. Seref Sagiroglu da siber ortamlardaki tehdit ve risklerin, gelistirilen strateji ve eylem planlarina ragmen her geçen gün arttigini ifade ederek, “Her zamankinden daha çok siber güvenlige agirlik verilmesi, bu alanda yapilan çalismalarin gerek sayi ve nitelik gerekse yeni çözüm ve yaklasimlarin hayata geçirilmesi gerekiyor. Ülkemizde bu konuda önemli çalismalar yapilmakta, önlemler alinmakta fakat siber güvenlik ve savunmada alinan patentler, gelistirilen ürün ve teknolojilerde istenilen seviyelerde olmadigimiz ve ülke siber farkindaligimizin da düsük oldugu ortadadir” diye belirtti.

Açilis konusmalarinin ardindan “Siber Vatan, Siber Güvenlik ve Savunma” baslikli oturumlar gerçeklestirildi.

Toplantiya ayrica Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK) Baskani Ömer Abdullah Karagözoglu, BTK Haberlesme Genel Müdürü Gökhan Evren, Cumhurbaskanligi Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikalari Kurulu Üyesi Dr. Osman Coskun ile ATO Baskan Yardimcisi Halil Ibrahim Yilmaz da katildi.

Kaynak: İHA