Uluslararası Af Örgütü Açıklaması 'İsrail Savaş Suçu İşliyor'

Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in Gazze sınırında gösteri yapan Filistinlilere karşı gerçekleştirdiği katliamın savaş suçları kapsamına girdiğini vurguladı.

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu Araştırmaları Şefi Philip Luther yaptığı açıklamada, "Yaşananlar, İsrail Ordusu’nun aşırı güç ve askeri mühimmatı tamamen acımasız bir şekilde kullanmasının bir başka örneğidir. Bu uluslararası standartların ihlalidir. İsrail savaş suçu işliyor" dedi.

Luther, "Bugün Gazze’den gelen görüntüler son derece rahatsız edici. Şiddet kontrolden çıkmaya devam ettikçe İsrail yetkilileri, daha fazla insanın ölümüne neden olmamak için ordu güçlerini durdurmalıdır" dedi.

Luther, geçtiğimiz ay Uluslararası Af Örgütü’nün, İsrail’e silah verilmesinin durdurulması için uluslararası topluma çağrı yaptığını belirterek, "Bugünlerde ölüm ve yaralanmaların artması bir silah ambargosuna ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. Bazı protestocular şiddet eylemine karışmış olsalar da, bu durum canlı mühimmat kullanımını haklı çıkarmıyor. Uluslararası yasalar uyarınca, ateşli silahların ancak yakın ölüm tehdidi veya ciddi yaralanmaya karşı için kullanılabilir” ifadelerini kullandı.

ABD’nin İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve İsrail’in Filistin’i işgali olan Nakba Günü’nün 70. yılı sebebiyle dün Filistinlilerin Gazze-İsrail sınırında gerçekleştirdikleri protesto gösterilerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 61’e yükselirken, 2 binden fazla kişi yaralandı.
Kaynak: İHA