Evinde Anne, Sanayide Soğuk Demir Ustası

İzmir’in Bayındır ilçesinden Çeşme ilçesine gelin olarak gelen 2 çocuk annesi Huriye Kıykaç, eşiyle birlikte Alaçatı Sanayı Sitesindeki soğuk demir atölyesinde, dokuz yıldır çalışarak, en ağır işlerde dahi kadınların çalışabileceğini gösterdi.

Evinde Anne, Sanayide Soğuk Demir Ustası
Pek çok erkeğin bile ağır iş diyerek çalışmakta zorlandığı bir işte, kadın soğuk demir ustasının çalıştığını görenler şaşkınlık yaşıyorlar. Alaçatı Sanayi Sitesindeki Göksucan Demir Doğrama Atölyesi’nde, giydiği iş tulumu ile demirleri keserek kaynak yapan Huriye Kıykaç, eşine çalışmak istediğini söylediğinde, "Dışarıda çalışmana izin vermem" yanıtını alması üzerine, "O zaman ben de senin yanında çalışırım" yanıtını vererek atölyede çalışmaya başladığını söyledi.



"Çalışmayı seven insana iş ağır gelmez"

Eşinin yanında 9 yıldır soğuk demir ustası olarak çalışan Huriye Kıykaç, demir kesme, taşlama, kaynak, boyama gibi bir erkeğin sanayide yapabileceği işlerin hepsini ustalıkla yapabilmesi ise görenleri önce hayrete düşürse de, ardından takdirle karşılamalarına neden oluyor. Çalışmaktan büyük keyif aldığını söyleyen Kıykaç, sabah eşiyle birlikte gelip atölyelerini açtıklarını, akşam da birlikte iş yerlerini kapatarak eve gittiklerini anlattı. “Namusunla çalıştığın sürece sanayide ya da başka bir yerde çalışmanın her hangi bir güçlüğü yok” diyen Kıykaç, insanın kendi parasını kazanma mutluluğunun hiçbir şeyin yerini tutmadığını söyledi.

Sanayi işinin ağır olduğunu ancak işini seven bir kadın olarak bunun kendisine ağır gelmediğini ifade eden Huriye Kıykaç, “Tüm kadınlar çalışabilir. İster evlerinde bir şeyler yapıp satarak para kazanabilir, isterlerse dışarıda istedikleri işleri yapabilirler. Kadınlarımızın evde oturarak zamanlarını boşa geçirmemeleri, ellerinden gelen çabayı göstererek çalışmaları gerekiyor” dedi.

Kaynak: İHA