Doğu Timor'da Yeniden Seçime Gidilecek

Devlet Başkanı Guterres, parlamentoyu feshederek, erken genel seçime gidileceğini açıkladı.

Doğu Timor'da, geçen yıl kurulan azınlık hükümetinin, siyasi programını ve bütçesini belirlemede başarısız olması nedeniyle yeniden genel seçime gidileceği bildirildi.

Devlet Başkanı Francisco "Lu-Olo" Guterres, parlamentoyu feshettiğini belirterek yeni seçim tarihi duyuracağını ifade etti.

Guterres, "Halkımızdan yeniden oy kullanmasını istiyorum. Hepimiz oy vermeye gideceğiz. Demokrasimizi geliştirmek için hepimiz seçimlere gideceğiz." dedi.

Devlet Başkanı'nın söz konusu kararı, parlamentodaki iki büyük parti olan Doğu Timor'un Bağımsızlığı için Devrimci Cephe (Fretilin) ve Timor'un Yeniden Yapılanması için Ulusal Kongre (CNRT) tarafından da destek gördü.

Fretilin liderliğindeki azınlık hükümetinin 2018 bütçe tasarısı geçen ay, siyasi programı ise ekim ayında parlamentoda reddedilmişti.

Ülkede 20 Mart 2017’de yapılan devlet başkanı seçimini eski Meclis Başkanı Francisco Guterres, oyların yüzde 57’sini alarak kazanmıştı. Doğu Timor'da son genel seçim geçen yıl temmuz ayında yapılmıştı.

Endonezya’nın güneyinde yer alan, asırlarca Portekiz kolonisi olan Doğu Timor, daha sonra komşusu Endonezya’nın egemenliği altına girdi ve 1999 yılına kadar bu ülkenin 27. vilayeti olmayı sürdürdü.

Endonezya’nın bölgedeki egemenlik iddialarından vazgeçmesi üzerine 2002 yılında bağımsızlığına kavuşan ülke, Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti adını aldı.

Kaynak: AA