'Sanayi Devrimi Ahi Evran İle Başladı'

Prof. Dr. Kala: 'Sanayi devrimi Ahi Evran ile başlamıştır. İngiltere'de fabrikalarla başlayan üretim ise sanayi devriminin ikinci evresidir. Sanayi devriminin üçüncü devresi ise Uzak Doğu'da başlamıştır. KOBİ'lere dayalı yeni bir kümelenme modeliyle bunu başlattılar. Ahi Evran'ın ilk kümelenme modeli güncellenerek Uzak Doğu'da kullanılmaya başlanmıştır'

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kala, sanayi devriminin Ahi Evran ile başladığını belirterek, 'İngiltere'de fabrikalarla başlayan üretim ise sanayi devriminin ikinci evresidir. Sanayi devriminin üçüncü devresi ise Uzak Doğu'da başlamıştır. KOBİ'lere dayalı yeni bir kümelenme modeliyle bunu başlattılar. Ahi Evran'ın ilk kümelenme modeli güncellenerek Uzak Doğu'da kullanılmaya başlanmıştır.' dedi.

Ahilik Vakfı tarafından İÜ İktisat Fakültesi'nde Ahilik üzerine bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak İÜ İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kala ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Cantemir katıldı.

Prof. Dr. Kala, Ahi Evran'ın Anadolu'da sanayi devrimi başlattığını söyledi.

Ahi Evran'ın, 1206'da dünyadaki ilk kümelenmiş organize sanayi bölgesini Kayseri'de kurduğunu ifade eden Kala, Selçuklu hükümdarı Alaeddin Keykubad'ın tahta çıkarken Kayseri'ye giderek Ahi Evran'la görüştüğünü, daha sonra bu modelin Anadolu Selçuklu Devleti'nin egemen olduğu birçok bölgede hayata geçirildiğini dile getirdi.

Ahi Evran'ın modelinin 1750'lerdeki fabrika üretim sistemine kadar devam ettiğini aktaran Kala, 'Sanayi devrimi Ahi Evran ile başlamıştır. İngiltere'de fabrikalarla başlayan üretim ise sanayi devriminin ikinci evresidir. Sanayi devriminin üçüncü devresi ise Uzak Doğu'da başlamıştır. KOBİ'lere dayalı yeni bir kümelenme modeliyle bunu başlattılar. Ahi Evran'ın ilk kümelenme modeli güncellenerek, Uzak Doğu'da kullanılmaya başlanmıştır.' ifadelerini kullandı.

- 'Anadolu'ya da İslam Ahilik medeniyetinden geliyor'

Doç. Dr. Cantemir ise Ahilik kültürünü yaşatmaya çalışan insanların yaptıklarının folklorik bir unsur olarak görüldüğünü ifade etti.

Müslümanlar kendi toplumlarında fütüvvet merkezli bir üretim modeli iş ahlakı geliştirdiğini belirten Cantimer, 'Bu fütüvvet merkezli iş ahlakı, Anadolu'da Ahi Evran tarafından bir forma kavuşturuldu, bir gelenek üretildi. Biz bu geleneği zaman içinde kaybettik. Normalde Endonezya'ya İslam tüccarlar eliyle geliyor. Çünkü oradaki insanlar Müslüman tüccarların ticaret ahlakından etkilenip, bu hayatı değiştirme kararı alıyorlar. Anadolu'ya da İslam Ahilik medeniyetinden geliyor.' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA