'Van Gölü Havzası Kuraklık Yönetim Planı'

Van'da, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce, 'Van Gölü Havzası Kuraklık Yönetim Planı' konulu toplantı yapıldı.

Kentteki bir otelin konferans salonunda düzenlenen toplantıda, Van Gölü Havzası Kuraklık Yönetim Planı ile muhtemel kuraklık riskleriyle karşılaşıldığında yaşanabilecek olumsuz etkilerin azaltılmasına yönelik kuraklık öncesinde, sırasında ve sonrasında alınacak tedbirler ele alındı.

Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı, su kanunu tasarısını hazırladıklarını söyledi.

Tasarının şu anda Bakanlar Kurulu'nda olduğunu anlatan Kınacı, şu bilgileri aktardı:

'Sanıyorum bu önümüzdeki uyum yasalarından sonra bu yasa da gündeme alınacaktır. Tasarıda havza yönetim kurulları ön görülüyor. Bu kurulların yanında ayrıca tüzel kişiler oluşturulacak. Böylece bu kurullarda STK'lar, üniversitede temsilciler ve ilgili kurum ve kuruluşlar bulunacak. Bu buluşmalar neticesinde su ile ilgili problemler çözülecek.'

2100 yılına kadar ülkedeki su kaynaklarının ne düzeyde etkileneceğiyle ilgili proje hazırladıklarını belirten Kınacı şöyle konuştu:

'Türkiye’deki su kaynaklarının nasıl etkileneceği ortaya konuldu. Ancak şunu söyleyebilirim 2100 yılına kadar bu bölgede 4-5 derecelik bir sıcaklık artışı öngörülüyor. Bu ileri ki zamanlarda ekolojik değişikliklere yol açacaktır. Buna nasıl uyum sağlayacağımız ile ilgili de faaliyetler yürütülüyor. Havzalar ölçüsünde bunlar zamanla daha da detaylandırılacak. Şu anda en kurak havzalarımız olan Konya kapalı havzası ve Akarçay havzalarında bu çalışmalar yapıldı. Van Gölü havzası da bizim planlarımız içerisinde yer alıyor.'

Su kayıp-kaçağında Van'ın yüzde 70'in üstünde olabileceğini dile getiren Kınacı, Türkiye'nin en çok kayıp kaçak illerinden birinin Van olduğunu söyledi.

Kınacı, 'İçme suyu şebekelerinde kayıp, şu an Türkiye'de ortalama yüzde 55 civarındadır. Yönetmelikte 2019'a kadar bazı hükümler konuldu. Eğer 2019 yılına kadar su kayıp-kaçağının yüzde 30'a düşmediği takdirde yapılan bir takım desteklerle kayıp-kaçağın kesilmesi gündeme gelebilir. Onun için belediyelerimizin bu işi ciddiyetle yapmaları gerekiyor.' diye konuştu.

Vali Yardımcısı Mehmet Parlak ise tabiatı düşündüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

'Su çok stratejik bir faktör, ilerleyen yıllarda su savaşlarının olacağından bahsediliyor. Çok uzak olmayan bir gelecekte kürenin biraz daha güneyindeki ülkeler bağlamında bilhassa Ortadoğu çok daha büyük savaşlara sahne olacağı aşikar.'

Kaynak: AA