Avrupa Parlamentosu'nda Kabul Edilen Türkiye Kararı

İKV Başkanı Zeytinoğlu: 'Rapor, Türkiye'ye karşı tutarlı bir yaklaşımı yansıtmıyor ve bu haliyle yapıcı bir etkide bulunmaktan uzak'.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda kabul edilen Türkiye kararıyla ilgili, raporun Türkiye’ye karşı tutarlı bir yaklaşımı yansıtmadığını ve bu haliyle yapıcı bir etkide bulunmaktan uzak olduğunu bildirdi.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, AP’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısını değerlendirdi.

Raporun Türkiye’ye karşı tutarlı bir yaklaşımı yansıtmadığını ve bu haliyle yapıcı bir etkide bulunmaktan uzak olduğunu belirten Zeytinoğlu, bunun bağlayıcı bir karar olmadığını, müzakerelerin kesilmesinin Türkiye ve AB ilişkilerinin geleceğine büyük zarar vereceğini kaydetti.

Zeytinoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

'AP'nin de eleştirdiği birçok konuda, yani demokrasi, insan hakları, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğü alanlarında Türkiye'nin ilerlemesini sağlamak, Avrupa değerlerine bağlı kalmasını temin etmek için en etkili araç ve yöntem, üyelik süreci ve müzakerelerde özellikle bu konular ile ilgili 23. ve 24. fasıllar gibi yeni fasılların açılmasıdır. Etkin ve inandırıcı bir müzakere süreci, Türkiye'nin AB'ye her alanda yakınlaşmasını sağlamanın en etkili yoludur.'

- 'Rapor, AB'yi bağlayıcı değil'

Ayhan Zeytinoğlu, AP raporunun AB'yi bağlayıcı olmadığını ve Türkiye ile müzakereler konusunda belirleyici karar organının AB Konseyi olduğunu, şu aşamada müzakerelerin askıya alınmasının, konseyin gündeminde bulunmadığını vurguladı.

Zeytinoğlu, 'Bu rapor, parlamentonun kendi görüşünü yansıtıyor ve diğer AB kurumlarını bağlamıyor. Yani müzakerelerin askıya alınması tavsiyesi ancak komisyon ve konseyin harekete geçmesi halinde uygulamaya geçirilebilir. Mevcut koşullarda ise bu son derece zor. Konseyin Türkiye ile müzakereleri askıya almak için nitelikli çoğunluk ile karar vermesi gerekir ki halihazırda üye devletler arasında bu şekilde bir ortak irade oluşmamış durumda.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA